Пикасо за 140 милиона долара

от Нощни птици

Femme à la Montre (Жена с часовник) на Пабло Пикасо, изобразяваща младата му любовница, е продадена за 139,4 млн. долара. Това е втората най-висока цена, постигана някога за художника, според аукционната къща Sotheby’s в Ню Йорк.

Първата е маслената картина на Пикасо, наречена Les femmes d’Alger (Жените от Алжир), която през 2015 г. става най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг за 179,4 млн. долара.

Femme à la Montre изобразява френския модел Мари-Терез Валтер, която е била любовница на испанския творец и обект на много от картините му.

Според „Ню Йорк Таймс“ анонимен купувач е спечелил картината, след като е участвал в четириминутно наддаване по телефона с двама други колекционери. BBC допълва, че творбата е била оценена на 120 млн. долара, преди да отиде на търга.

Femme a la Montre

представлява портрет на Валтер, седнала в стол, подобен на трон, на син фон. Известна като „златната муза“ на Пикасо, Уолтър е на 17 години, когато се запознава с 45-годишния тогава Пикасо в Париж.

По-късно двамата имат тайна връзка, докато той все още е женен за украинската балерина Олга Хохлова.

Валтер участва и в творбата на Пикасо от 1932 г. Femme Nue Couchee (Гола лежаща жена), която е продадена за 67,5 млн. долара на търг през 2022 г.

Пикасо, който доживява до 91 години, е един от най-влиятелните художници и скулптори на XX век, известен с артистичната си гъвкавост и изключителен талант. Смята се, че преди да почине през 1973 г., Пикасо е създал над 13 000 картини и 100 000 гравюри и отпечатъци.

Известен е и с това, че през целия си живот е сменял художествените си техники и стилове. Признанието на критиката на сцената на модерното изкуство му носи масовост, каквато светът дотогава не е виждал.

Може да харесате още