Последната анимация на Хаяо Миядзаки открива Сан Себастиан

от Нощни птици

Анимационният фентъзи епос на живата легенда Хаяо Миядзаки „Момчето и чаплата“, последният филм на легендарното японско студио Гибли, ще открие 71-ия фестивал в Сан Себастиан на 22 септември.

Миядзаки обяви, че това е неговият последен филм, а международният кинофорум почита с показа му японския майстор. Филмът ще открие и фестивала в Торонто, като двете събития ще се проведат в рамките на няколко месеца, предава Variety.

Прожекцията в Сан Себастиан ще отбележи европейската премиера на филма. Двойното участие в Торонто и Сан Себастиан е знак за огромното уважение към Миязаки и за повишаване на значението на анимацията в Сан Себастиан.

Това е четвъртият път, в който филм на японския режисьор ще бъде показан на фестивала в Сан Себастиан, но за първи път той ще участва в официалната му селекция, отбелязаха от фестивала.

Преди това Миядзаки е бил на големия екран в Сан Себастиан с „Отнесена от духовете“ и „Поньо от скалата край морето“ (2008 г.) и „Вятърът се надига“.

„Момчето и чаплата“ се появи по-рано тази година в Япония и спечели 13,2 млн. долара през премиерния си уикенд, за да се превърне в най-големия дебют в историята на Студио Гибли. Филмът разказва за момче на име Махито Маки, което открива изоставена кула и попада във фантастичен свят с говореща сива чапла.

Gkids разпространява „Момчето и чаплата“ в Северна Америка, където ще бъде пуснат по кината по-късно тази година.

И преди е имало анимационен филм, който открива Сан Себастиан: „Футбол“ на Хуан Хосе Кампанела през 2013 г.

Хаяо Миядзаки е един от най-великите аниматори в света, сравняван заради влиянието си върху детската аудитория, с американския му колега Уолт Дисни. Филмите му, създадени под шапката на студио „Гибли“, са фокусирани върху проблемите с природата и войната. Персонажите не се делят непременно на добри и лоши, а по-скоро конфликтите във проектите му се основават на различните им гледни точки и житейски опит, като японецът подхожда с уважение към всяка страна.

Сред най-известните му филми са още „Моят съсед Тоторо“, „Доставките на Кики“, „Лапута: Замъкът в небето“, „Принцеса Мононоке“. През 2013 г. с „Вятърът се надига“ Миядзаки получава номинация за „Оскар“, която му е трета поред (с „Отнесена от духовете“ и „Принцеса Мононоке“), както и е отличен със „Златен глобус“.

71-ото издание на кинофестивалa в Сан Себастиан ще закрие биографичният проект за Самюъл Бекет „Първо танцувай“ на 30 септември. Режисьор е Джеймс Марш, сценарист – Нийл Форсайт, а Гейбриъл Бърн влиза в образа на Нобеловия лауреат. Съпругата на Бекет ще изпълни Сандрин Бонер.

Филмът разглежда живота на писателя, прочул се с пиесите си, утвърдили движението „Театър на абсурда“, като започва от времето, когато участва във Френската съпротива по време на Втората световна война и приятелството му с Джеймс Джойс, до написването на пиесите „В очакване на Годо“, „Краят на играта“ и „О, щастливи дни“, предава The Hollywood Reporter. Джеймс Марш не пропуска и присъждането на Нобеловата награда за литература през 1969 г. като проследява и по-късния етап от живота на писателя в уединение.

Може да харесате още