Възобновиха делото за сексуално насилие над деца срещу Майкъл Джексън

от Нощни птици

Апелативният съд в Калифорния възобнови съдебното дело срещу покойния Майкъл Джексън за сексуално насилие над двама мъже, които са били деца по време на евентуалното престъпление.

Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък участват в документалния филм от 2019 г. „Да напуснеш Невърленд“ („Leaving Neverland“) и вече могат да възобновят прекратените си съдебни дела срещу имуществото на Джексън, разрешава съдебно становище, получено от CNN.

Съдът постанови, че компаниите на певеца могат да бъдат държани отговорни за предполагаемото неправомерно негово поведение, като отмени решение на по-нисша съдебна инстанция.

В обобщението на решението се посочва също, че „би било извратено да се установи, че компанията няма задължение въз основа на това, че корпоративният ответник има само един акционер“ и отмени решенията, постановени в полза на корпорациите.

„Ищците са имали пълното право да очакват от ответниците да ги защитят от напълно предвидимата опасност да останат сами с Джаксън“, пишат съдиите, цитирани от Variety.

Робсън и Сейфчък са изложили твърдения за злоупотреба от страна на Джексън спрямо тях, когато са били непълнолетни, след като първоначално са влезли в професионален контакт с артиста.

Сейфчък, на осемгодишна възраст, се появява заедно с Джексън в реклама на Pepsi през 1986 г.; а Робсън, на петгодишна възраст, след като печели конкурс за танцови двойници, когато Кралят на попа изнася концерт в Бризбейн, Австралия.

В „Да напуснеш Невърленд“ и двете момчета разказват по поразително сходен начин как предполагаемото сексуално насилие над тях от страна на музиканта постепенно ескалирало в продължение на няколко години, придружено от предполагаемия му натиск да не разгласяват случващото се. Продукцията е документален филм на HBO. HBO, както и CNN, е част от Warner Bros. Discovery.

Джексън умира през 2009 г., но ищците търсят обезщетение от две развлекателни компании, които през по-голямата част от съществуването си, са били изцяло собственост на изпълнителя и са били управлявани от него.

Делата, които бяха обединени в апелативния съд, сега ще се върнат в съдебната зала.

Джонатан Стейнсапир, адвокат на имуществото на Майкъл Джексън, заяви, че са разочаровани от решението на съда и добави, че е убеден в невинноста на Майкъл по тези обвинения.

Коментарът на адвоката на Сейфчък и Робсън Винс Финалди заяви, че с клиентите му са доволни, но не и изненадани, че апелативният съд отмени предишните решения, които според него са били „неправилни“ и „против калифорнийския закон и биха създали опасен прецедент, който застрашава децата в целия щат и страната“. „С нетърпение очакваме съдебния процес по същество“, допълва Финалди.

Първите слухове за сексуален тормоз на Майкъл Джексън над непълнолетни момчета се появи през 90-те години, но процесът стартира едва през 2003 г.

Сейфчък и Робсън за първи път се опитват да внесат делото си в съда през 2013 г. и 2014 г., но исковете са отхвърлени поради изтекла давност. През 2020 г. губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа нов закон, който удължава давностния срок за обвинения в сексуално насилие над деца и така двамата получиха още един шанс. Макар че делата им бяха отхвърлени отново през 2021 г., сега трима съдии от апелативния съд се произнесоха в тяхна полза.

Може да харесате още