Продават творба на Густав Климт, намерена след близо 100 години

от Нощни птици

Откриха смятана за изгубена творба на художника Густав Климт. Портретът на Фройлайн Лизер някога е принадлежал на еврейско семейство в Австрия и за последен път е видян публично през 1925 г.

Съдбата му след това е неясна, но семейството на настоящите собственици притежава картината от 60-те години на ХХ век, съобщава BBC.

Аукционната къща „Им Кински“ (im Kinsky) оценява картината на повече от 54 млн. долара (42 млн. паунда), като нарича преоткриването ѝ „сензация“.

„Картина с такава рядкост, художествено значение и стойност не е била предлагана на пазара на изкуство в Централна Европа от десетилетия“, се казва в изявлението на аукционната къща.

Сега портретът ще бъде изложен на търг на 24 април от името на собствениците и на законните наследници на семейство Лизер.

Това се основава на Вашингтонските принципи – международно споразумение за връщане на изкуство, откраднато от нацистите, на потомците на хората, от които е било отнето.

Преди търга картината ще бъде представена на различни международни места, включително в Обединеното кралство, Швейцария, Германия и Хонконг, съобщават от аукционната къща.

Портретът някога е принадлежал на семейство Лизер, които са били богати еврейски индустриалци във Виена.

Адвокат по изкуство заяви пред австрийските медии, че досега не са открити доказателства, че творбата е била ограбена или открадната преди или по време на Втората световна война.

В миналото творби на Климт са били продавани на търг за огромни суми.

През юни произведението му „Дама с ветрило“ беше продадено за 85,3 млн. паунда, което го превърна в най-ценното произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа.

Може да харесате още