Отиде си първата дама на Уудсток – Мелани

от Нощни птици

На 76 години почина певицата Мелани, известна с песни като Lay Down (Candles in the Rain) и Brand New Key, съобщава CNN.

Децата на певицата потвърдиха нейната кончина с пост в социалните мрежи. В изявлението си във Facebook в сряда децата ѝ написаха, че майка им „е била една от най-талантливите, силни и страстни жени на епохата и всяка дума, която е написала, всяка нота, която е изпяла, отразява това“.

Мелани Сафка е родена в Ню Йорк и е дъщеря на джаз певица. Мелани издава два сингъла и един албум в края на 60-те години на миналия век, но именно появата ѝ на фестивала в Уудсток през 1969 г. затвърждава пробива ѝ. Заради участието си получава прозвището „Първата дама на Уудсток“.

Тя написва песен за това преживяване – Candles in The Rain от 1970 г., която се превръща в първия хит на Мелани в САЩ.

Сред другите хитове на певицата са Peace Will Come, The Nickel Song и кавър на Ruby Tuesday на Rolling Stones.
Поради нарастващото си разочарование от тогавашния си звукозаписен лейбъл Мелани основава Neighborhood Records – първия независим лейбъл, собственост на жени, в историята на рока, според Cleopatra Records.

Хитът на Мелани от 1971 г. Brand New Key – първият ѝ сингъл за Neighborhood Records – по-късно се радва на възродена популярност като песен в саундтрака към филма на Пол Томас Андерсън от 1997 г. „Буги нощи“ от 70-те години на миналия век.

След като до голяма степен се оттегля от светлината на прожекторите, за да се занимава с други дейности, включително да стане говорител на UNICEF, Мелани остава независим изпълнител през по-голямата част от кариерата си, като издава албуми през 80-те и 90-те години, както и записа от 2010 г. Ever Since You Never Heard Of Me.

Мелани остава активна до края на живота си. Миналата година тя публикува мемоарите си Lake Days, а последното ѝ турне в края на 2022 г. я отвежда в Нидерландия. Тя също така е имала новосключен договор с базираната в Лос Анджелис Cleopatra Records.

По-рано този месец певицата записа кавъри на песни на Morrissey и Nine Inch Nails за предстоящ трибют албум, който щеше да бъде нейният 32-ри студиен албум – колекция от кавъри, условно озаглавена Second Hand Smoke.

Може да харесате още