Riposte Alimentaire пое отговорност по залятата със супа Мона Лиза

от Нощни птици

Картината от XVI в. „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи е едно от най-известните произведения на изкуството в света и се съхранява в Лувъра в центъра на Париж.

За пореден път тя става прицел на активисти, които привличат вниманието върху дейностите си. Този път творбата е замерена със супа от две жени, които носят надпис: „Какво е по-важно? Изкуството или правото на здравословна и устойчива храна?“

„Вашата селскостопанска система е болна. Нашите фермери умират по време на работа“, добавят те.

На видео се вижда как охраната на музея поставя черни екрани пред тях, след което залата е евакуирана, предава BBC.

Група, наречена Riposte Alimentaire („Хранителна контраатака“), поема отговорност за каскадата.

В изявление, публикувано в X (бившия Twitter), оттам заявяват, че протестът е част от усилията за интегриране на „храната в общата система за социална сигурност“.

В него се казва, че сегашният модел за осигуряване на храна „заклеймява най-несигурните и не зачита основното ни право на храна“.

Групата призовава гражданите да получават всеки месец карта на стойност 150 евро, която да се използва за закупуване на храна.

От Лувъра заявиха, че членовете на Riposte Alimentaire, които описват като екологично движение, са напръскали картината с тиквена супа около 10:00 ч. местно време и че няма нанесени щети. В съобщението се казва, че Salle des Etats, където е изложена творбата, е била евакуирана и отново отворена за посетители в 11:30 ч., след като е било извършено почистване.

В официалното съобщение се допълва, че музеят ще подаде жалба.

Рачида Дати, министър на културата на Франция, заяви, че „никаква причина“ не може да оправдае посегателството върху „Мона Лиза“.

„Подобно на нашето наследство (картината) принадлежи на бъдещите поколения“, каза тя в X.

През последните дни френската столица стана свидетел на протести на земеделски производители, които призовават за прекратяване на нарастващите разходи за гориво и за опростяване на нормативната уредба – в петък те блокираха ключови пътища към и от Париж.

„Мона Лиза“ е зад предпазно стъкло от началото на 50-те години на миналия век, когато е повредена от посетител, който я залива с киселина.

През 2019 г. музеят съобщи, че е инсталирал по-прозрачна форма на непробиваемо стъкло, за да я предпази.

През 2022 г. активист хвърли торта върху картината, призовавайки хората да „мислят за Земята“.

Картината е открадната от Лувъра през 1911 г., което предизвиква международна сензация. Винченцо Перуджа, служител на най-посещавания музей в света, се скрива в шкаф за една нощ, за да изнесе картината.

Тя е намерена две години по-късно, когато той се опитва да я продаде на търговец на антики във Флоренция, Италия.

Може да харесате още