Рисунки на Румен Гашаров в галерия „Стубел“

от Нощни птици

Над 40 рисунки на Румен Гашаров ще бъдат подредени в галерия „Стубел“ от 4 до 22 декември. Експозицията включва произведения, създадени предимно през 60-те и 70-те години на миналия век.

„Живописното творчество на Румен Гашаров е добре познато на широката публика. Той e сред онези художници в българското изкуство, които успяват да удивят зрителя с неподправената си оригиналност и специфична изразителност. През чувствителното и критично зрително поле на художника преминават явления, събития, хора, предмети, които той превръща в художествени образи“, казват организаторите на изложбата.

Към множеството живописни платна, колажи, илюстрации, създадени през повече от 60-годишен период на творчество, в архива на Гашаров са съхранени стотици скици и рисунки, които до момента не са показвани пред публика.

„Изключение прави една малка част, която бе включена в изложбата „Бруто-Нето“ в СГХГ в края на 2022 година. Настоящата изложба в галерия „Стубел“ за първи път представя тази непозната страна от творчеството на Румен Гашаров, свързана с интимния свят на художника. Рисунките са изпълнени с молив, туш, пастел, акварел, химикал, флумастер, с всичко, което е в близост и в полезрението на твореца.

В много от тези бързи скици личи стремежът да не се изпусне, да не се забрави идеята, да се съхрани впечатлението и емоцията от преживяното. Значително количество от тях прераства в по-детайлно разработени рисунки, в които образите изплуват до акварелни композиции и колажи. Сред тях ще разпознаем герои, лица, предмети и образи, претворени в знакови картини, днес част от музейни и частни колекции“, казва за изложбата кураторът Станислава Николова.

Румен Гашаров

е роден през 1936 г. в Пловдив, но по-голямата част от живота му преминава в София. През 1956-а получава диплома № 1 на новосъздадената Художествена гимназия в София. През 1962 г. завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия.

През 1977 г. печели първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“ в Габрово. Двукратен носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров – Майстора“ (1984 и 2022), годишната награда на Столичната община за изобразително изкуство (1987) и Първа награда от ОХИ, посветена на София (1989). Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, Музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.

Може да харесате още