Робърт де Ниро влезе в съда по обвинение от бивша служителка

от Нощни птици

Съдебна битка между актьора Робърт де Ниро и бивша негова служителка започна във федералния съд в Манхатън, където в открито съдебно заседание бяха разгледани твърдения за дискриминация, основана на пола, от едната страна, и неправомерно изразходване на средства – от другата, предава The New York Times.

Бившата служителка Греъм Чейс Робинсън, която започва работа като асистент на Де Ниро през 2008 г. и стига до поста на изпълнителен директор, съди актьора и неговата компания Canal Productions за дискриминация по полов признак.

В иска си тя твърди, че звездата се е отнасял към нея като към „офис съпруга“, като ѝ е нареждал да пере чаршафите му и да го чеше по гърба и ѝ е плащал по-малко от служител мъж, чиято работа не е изисквала по-големи умения или отговорности от нейните.

Canal Productions съди Робинсън, като я обвинява, че неправомерно е прехвърлила повече пари в личната си сметка и е похарчила десетки хиляди долари от парите на компанията за храна, пътувания и други лични услуги.

Съдебните заседатели ще се произнесат по основателността на претенциите на двете страни едновременно. В съдебните документи Греъм Робинсън отрича да е извършвала неразрешени покупки, а Де Ниро отрича твърденията ѝ, че ѝ е възлагал „стереотипно женска“ работа.

Във вторник 80-годишният Де Ниро, носител на „Оскар“, който в момента е в центъра на вниманието заради ролята си в последния филм на Мартин Скорсезе „Убийците на цветната луна“, застана на свидетелската скамейка като първи свидетел по делото. Разглеждането на показанията продължават повече от пет часа.

41-годишната Робинсън, която често се представя с името Чейс, започва да работи за Де Ниро като изпълнителен асистент, когато е на 25 години. В крайна сметка става вицепрезидент по продукцията и финансите в Canal Productions, преди да подаде оставка през 2019 г. Въпреки повишенията ѝ Де Ниро постоянно я наричал своя асистентка, твърди тя в съдебния иск, като ѝ възлагал задължения, които не съответствали на длъжностните ѝ характеристики. По думите ѝ, тя била карана да чисти апартамента му с прахосмукачка, да пуска прането и да кърпи дрехите му.

Тя твърди в иска си, че е получавала по-ниско възнаграждение от служител от мъжки пол заради това, че е жена и че Де Ниро е правил унизителни коментари на полова основа, включително я е наричал „кучка“ и „отроче“.

Де Ниро заяви, че твърденията ѝ са „пълни глупости“. Той я обвини, че е злоупотребила със средства на компанията и е гледала Netflix по време на работа.

„Помолих я да прави всичко в рамките на разумното – в рамките на нейната работа“, отговорил актьорът, цитиран от Deadline.

Според показанията на актьора, задачите ѝ включвали планиране, организиране на пътувания и купуване на подаръци за близките. Що се отнася до твърденията на Робинсън за кърпенето на дрехи и прането, Де Ниро отвръща в съда: „Не е като да ѝ казвам да излезе и да стърже подове, да мие подове“.

Също така той допълва, че ѝ се е обаждал само в „цивилизовани“ часове, с изключение на един случай, когато ѝ се обадил в 4:00 часа, за да му помогне да стигне до болницата, след като е претърпял злополука.

Робинсън също така твърди, че Де Ниро и неговата компания Canal Productions са позволили на партньорката на актьора Тифани Чен „да я атакува с фалшиви обвинения, че тя е изпитвала романтичен интерес към Де Ниро“, което е довело до лишаването ѝ от служебни задължения като ответна мярка, предава BBC.

„Исках всички да са щастливи – казва Робърт де Ниро според The Hollywood Reporter. – За съжаление това не се случи.“

80-годишният актьор е известен с филми като „Кръстникът – част II“, „Шофьор на такси“ и „Разяреният бик“, а в момента може да бъде видян в последния филм на Мартин Скорсезе „Убийци на цветна луна“.

Робинсън съди актьора за 12 млн. долара обезщетение за тежък емоционален стрес и увреждане на репутацията.
Canal я съди за 6 млн. долара, обвинявайки я, че неправомерно е прехвърлила средства в личната си сметка; че е похарчила десетки хиляди долари от парите на компанията за храна, пътувания и други лични услуги, и че е гледала Netflix по време на работа.

Очаква се съдебният процес в Ню Йорк да продължи две седмици.

Може да харесате още