Споразумяха се: Стачката в Холивуд е към края си

от Нощни птици

Историческата стачка в Холивуд явно е към края си, след като преговарящите от SAG-AFTRA одобриха предварително споразумение, предава Variety.

Очаква се този документ да потуши напрежението между актьорите, които се изправиха срещу филмовите и телевизионните студии.

В съобщение от сряда профсъюзът съобщи, че 118-дневната стачка ще приключи официално в 12:01 часа в четвъртък.

Преговорният комитет на профсъюза одобри споразумението с единодушно гласуване. След това споразумението ще бъде одобрено от националния съвет на SAG-AFTRA в петък.

Двете страни прекараха последните няколко дни в довършителни работи по сделката, която предвижда първата в историята защита на актьорите срещу изкуствен интелект и историческо увеличение на заплатите. Сделката предвижда повечето минимални възнаграждения да се увеличат със 7% – с два процента над увеличенията, получени от Гилдията на американските сценаристи и Гилдията на американските режисьори.

Сделката включва и „бонус за участие в стрийминг“, показва съобщението, изпратено до членовете на SAG-AFTRA, както и увеличение на пенсионните и здравните вноски. Според профсъюза договорът е на обща стойност над 1 млрд. долара.

„Стигнахме до договор, който ще позволи на членовете на SAG-AFTRA от всяка категория да изградят устойчиви кариери – пишат от профсъюза. – Много хиляди изпълнители сега и в бъдеще ще се възползват от тази работа.“

Очаква се профсъюзът да проведе празнични събрания в цялата страна. Кевин Е. Уест, член на комисията, заяви, че след одобряването на договора в залата на комисията е имало „сълзи от радост и вълнение“. „Окончателният вот беше единодушен. Това е трудно постижимо нещо – каза Уест, говорейки пред централата на профсъюза. – Честно казано, това бяха наистина дълги две седмици.“

Той допълни, че окончателният договор „не е перфектен – нищо не е“, но че достигането до този резултат е „изключително“ постижение.

Бен Уайтхър, друг член на комисията, заяви, че сделката е „огромна победа“ за профсъюза.

„Това е изключително емоционално – каза той. – Направихме история.“

По думите му, профсъюзът е постигнал „структурна промяна“ в компенсациите на стрийминг платформите. Въпреки че профсъюзът не е получил всичко, което е искал, той заяви, че ще се върне да търси повече при следващите преговори през 2026 г.

Очаква се пълните подробности да бъдат оповестени в петък, след гласуването на националния съвет.

AMPTP излезе с изявление в сряда, в което се казва, че договорът „представлява нова парадигма“.

„AMPTP е доволна от постигането на предварително споразумение и очаква с нетърпение индустрията да възобнови работата си по разказването на велики истории“, заяви групата на работодателите. В свое участие в CNBC по-рано през деня в сряда главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър предупреди, че финансовото въздействие на стачката ще стане по-сериозно, ако не бъде постигнато бързо споразумение.

„Очевидно е, че бихме искали да се опитаме да запазим филмовото лято – каза Айгър. – Цялата индустрия е съсредоточена върху това. Не разполагаме с много време, за да го направим.“

В петък AMPTP представи своята „последна, най-добра и окончателна“ оферта, която включваше увеличен бонус за актьорите, които се появяват в най-гледаните стрийминг предавания. Офертата не включваше ключов приоритет на профсъюза – дял от приходите от всяка стрийминг платформа.

Преговорният комитет на SAG-AFTRA прекара 12 часа в неделя, за да подготви своя отговор. В понеделник профсъюзът заяви, че все още има различия по „няколко ключови точки“. AMPTP промени формулировката на своя АИ на заседание в понеделник вечерта, което доведе до 10-часово заседание на комитета на SAG-AFTRA във вторник.

В сряда комисията заседава отново в продължение на шест часа, за да приключи обсъжданията и да гласува.

Членовете на съюза все още трябва да гласуват за ратифициране на споразумението – процес, който вероятно ще отнеме поне седмица или повече. Но стачката вече е отменена, което означава, че актьорите могат да се върнат на работа в четвъртък, допълва изданието.

Преговорите бяха възобновени на 24 октомври след двуседмично прекъсване, като страните си проправят път към споразумение. Те се водят от служителите на AMPTP, които преговарят от името на големите студия. През последните шест седмици обаче четирима изпълнителни директори – Дона Лангли от NBCUniversal, Тед Сарандос от Netflix, Дейвид Заслав от Warner Bros. Discovery и Айгър от Disney – поеха активна роля.

Главните изпълнителни директори се срещнаха първо с ръководството на Гилдията на американските писатели, за да постигнат споразумението в края на септември, а след това се срещнаха многократно с Фран Дрешър, президент на SAG-AFTRA в опит да сложат край на стачката, която стопира почти всички филмови проекти.

Повечето телевизионни и филмови продукции са спрени, откакто сценаристите започнаха стачка преди шест месеца. В средата на юли към тях се присъедини и профсъюзът на актьорите, който прекрати всички независими филмови продукции, с изключение на съвсем малък брой заглавия.

През последните няколко седмици някои актьори от А-листата стават все по-неспокойни от липсата на споразумение. В интервю за предаването CBS Mornings във вторник Тайлър Пери индиректно призова профсъюза да обяви победа.

„Много е важно да знаем кога сме спечелили“, казва той.

Студиите предупредиха, че ако не се постигне скорошно предварително споразумение, телевизионният сезон 2023-24 г. ще бъде загубен, а следващият летен театрален сезон ще бъде осакатен.

Преди тази година най-дългата стачка на актьори срещу телевизионни и филмови компании е продължила 95 дни през 1980 г. Стачката през 2023 г. надмина тази граница на 17 октомври.

Може да харесате още