Стачката в Холивуд отлага продълженията на „Дюн“ и „Властелинът на пръстените“

от Нощни птици

Стачката в Холивуд създаде проблеми на сценаристи и актьори, защото протестът спира още два големи проекта – „Дюн“ и „Властелинът на пръстените“. Спорът между двете гилдии с големите филмови компании промени графика на голяма част от проектите. Сред „жертвите“ с отложени премиери са още два мащабни проекта – „Дюн“ и „Властелинът на пръстените“, предава Ройтерс. Както „Нощни птици“ вече писа, още с началото си стачката сложи на карта бъдещето на цялата индустрия.

Филмовата студия Warner Bros обяви, че ще отложи планираната за ноември премиера на високобюджетното продължение на „Дюн“ за март. Причината е, че по време на стачни действия звездите на проекта не могат да го рекламират.

Щети

Решението нанася удар върху вериги киносалони като AMC Entertainment, Cineplex и Cinemark, които все още се опитват да се възстановят от пандемията COVID-19. „Дюн“ беше един от най-очакваните филми в графика за края на 2023 г.

Dune: Part Two ще дебютира на 15 март – дата, която беше запазена за филма на Warner Bros „Годзила х Конг: Новата империя“ (Godzilla x Kong: The New Empire). Филмът за чудовището беше изместен за 12 април.

В резултат на това анимационният филм „Властелинът на пръстените“, който беше предвиден за април, беше преместен за декември, предава Ройтерс.

Втората част на „Дюн“ е с участието на Зендая и Тимъти Шаламе. Научнофантастичното продължение е по романа на Франк Хърбърт от 1965 г. за междугалактична битка за контрол над ценен ресурс. Първата част, излязла през 2021 г. по време на пандемията, генерира 402 млн. долара в световните боксофиси.

Предистория

Най-големите звезди отказаха да промотират предстоящи проекти, откакто на 14 юли профсъюзът на актьорите SAG-AFTRA се присъедини към стачкуващите холивудски сценаристи и членовете им напуснаха работа, като по този начин стачката в Холивуд де факто направи невъзможна работата на Холивуд.

Стачката на актьорите накара част от филмовите студии да коригират филмовите графици, тъй като премиерите им иначе трябва да минат без присъствието на знаменитости на червения килим. Актьорите дори не участват в телевизионни предавания, за да помогнат за рекламата на продукциите, в които участват.

Това става в момент, в който браншът още не се е възстановил от загубите по време на пандемията, дори на фона на успеха на две продукции като „Барби“ и „Опенхаймер“.

Сред другите големи филми в графика за 2023 г. в момента са The Marvels на Walt Disney – предисторията на „Игрите на глада“ на Lionsgate, и „Уонка“ – друг филм на Warner Bros, също с участието на Шаламе, който е предистория на творбата на Роалд Дал „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Може да харесате още