Актьорите в Холивуд продължават стачката

от Нощни птици

Повече от 3600 членове на SAG-AFTRA са подписали отворено писмо, в което заявяват, че предпочитат да останат в стачни действия, отколкото да „отстъпят“ пред лоша сделка.

Групата, нарекла себе си „Членове в солидарност“, включва Джулия Луис-Драйфус, Джон Хам, Мая Хоук, Мариса Томей, Джон Легуизамо и Брайън Кранстън, както и много други известни имена.

В писмото се изразява подкрепа за преговорния комитет на SAG-AFTRA и се казва, че то говори от името на по-голямата част от гилдията, която „все още е солидарна, готова да стачкува толкова дълго, колкото е необходимо, и да изтърпи всичко, което трябва, за да спечели сделка, която е достойна за нашата колективна жертва“, предава Variety.

SAG-AFTRA

стачкува вече 105 дни, като така спира почти цялото производство на сценарии за филми и телевизионни предавания в Северна Америка.

„Не сме изминали целия този път, за да отстъпим сега – се казва в писмото. – Не сме останали без работа, без заплащане и не сме ходили по пикетни линии в продължение на месеци само за да се откажем от всичко, за което се борим. Не можем и няма да приемем договор, който не решава жизненоважни и екзистенциални проблеми, от чието решаване се нуждаем всички.“

Писмото идва в критичен момент от стачката, тъй като много членове са започнали да стават неспокойни.

Миналата седмица Джордж Клуни оглави група от звезди, които се опитаха да представят на ръководството на гилдията алтернативни предложения, които се надяваха да помогнат за излизане от патовата ситуация.

Фран Дрешър, президентът на профсъюза, отхвърли това предложение, като заяви, че идеите нарушават трудовото законодателство и не „издържат“ на него.

Оттогава се чуват нови гласове на недоволство, тъй като много членове на организацията искат да се върнат на работа.

В писмото се намеква за това, като се казва: „Във всеки профсъюз винаги ще има малцинство, което не е готово да направи временни жертви в името на по-голямото благо“.

Сред подписалите писмото е и Габриел Катерис, която предшества Фран Дрешър като председател на профсъюза.

Големите студии се върнаха на масата за преговори във вторник с ново предложение. Преговарящите на SAG-AFTRA се заеха в сряда да го проучат и представиха отговора си в четвъртък.

Двете страни продължават да са в противоречие по голям брой въпроси, а времето, в което индустрията може да спаси телевизионния сезон 2023/24 г. и летния боксофис 2024 г., изтича.

Сред изискванията на профсъюза е да има минимални условия за използване на изкуствен интелект, включително компенсация и съгласие. Също така да се ограничи обучението по изкуствен интелект в работата на актьорите.

WGA също се стремеше да забрани такова обучение, но не получи тази разпоредба.

Актьорите искат увеличаване на тавана на пенсионните и здравните вноски и ограничаване на броя на страниците на самостоятелно записаните прослушвания.

Може да харесате още