Стачката на сценаристите в Холивуд може би е към края си

от Нощни птици

Стачката на сценаристите в Холивуд, която продължи почти пет месеца, може и да е към края си. Техен говорител заяви, че има постигнато предварително споразумение с директорите на големите филмови студии.

Според гилдията на американските сценаристи (WGA) то е „изключително – със значими ползи и защита за сценаристите“, но все пак членовете на WGA трябва да се произнесат окончателно.

Холивудските писатели стачкуват в спор за заплащането и използването на изкуствения интелект (ИИ) в индустрията.
Това е най-продължителната стачка в Холивуд от десетилетия насам и спря повечето филмови и телевизионни продукции, сред които Stranger Things и Last of Us.

Началото

Недоволството на сценаристите стартира на 2 май и действията им се изчисляват на около 5 млрд. долара загуба за американската икономика.

Освен проблемите със заплащането, сценаристите се опасяват от въздействието на изкуствения интелект, който може да измести таланта им.

Преговорите се провалиха и по отношение на числеността на персонала и авторските възнаграждения, които сценаристите получават за популярни стрийминг предавания. Те се оплакват, че тези възнаграждения са само малка част от приходите, които биха получили от телевизионно предаване, припомня BBC.

Традиционно авторите получават допълнителни плащания, когато техните предавания се повтарят по дадена мрежа. Този модел обаче беше подкопан с появата на стрийминга.

В резултат на това част от плащанията, които авторите получават сега, обикновено включват определена сума, която има за цел да компенсира авторските възнаграждения, които те не получават от повторенията на предавания.

Важно уточнение е, че в предложеното споразумение не са уточнени подробности, заради което стачката все още не е отменена. В посланието си до членовете преговорният комитет на профсъюза помоли за търпение по отношение на подробностите на пакта.

Стачката засегна много сродни области на развлекателната индустрия, включително ресторантьори, доставчици на костюми, дърводелци и оператори на камери.

През последните няколко дни шефовете на Netflix, Disney, Universal и Warner Bros Discovery лично присъстваха на преговорите, което даде нов тласък на преговорите.

Актьорите също се присъединиха към стачните действия малко по-късно (средата на юли), като голяма част от звездите не присъстваха на важни фестивали, като тези във Венеция и Торонто. Те са представлявани от 160-хилядния профсъюз на изпълнителите SAG-AFTRA.

Може да харесате още