Средства от търг финансират арт селището в с. Лесидрен

от Нощни птици

Изложба търг организира СБХ – Съюзът на българските художници, на ул. „Шипка“ № 6, първи етаж, зала 1. На 21, 22 и 23 ноември ще се проведе първият по рода си търг на галерия „Леседра“ на съвременно българско изкуство.

Всички произведения са създадени преди 25 години на пленерите на галерията. Сред художниците в търга са Петър Дочев, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ганчо Карабаджаков, Сули Сеферов и Йордан Кисьов.

„Най-значимата в тази колекция е работата на Петър Дочев, „Без заглавие“ – 100 х 100 х 15 см, оцветени панели от дърво, монтирани върху тъмен дървен панел, което я прави скулптурно триизмерна. Показва се за първи път и тя потвърждава казаното от писателя дисидент Георги Марков в неговото есе от 1974 г. – Петър Дочев е „българският минималист“, поставяйки го редом до американския скулптор Карл Андре“, споделя Георги Колев, собственик на „Леседра“.

„Петър Дочев е известен с индустриалните пейзажи, с абстрактни творби и най-вече с графитите. Това произведение е единствено по този род и характер и издига Петър Дочев на нивото на най-значимите минималисти, като американеца Доналд Джъд например. Достойното място на тази творба е в националния музей“, завършва Колев.

За първи път ще бъдат показани живописните абстракции на Ганчо Карабаджаков, създадени специално за „Леседра“.

Премиера за публиката са мащабните рисунки на живописеца монументалист Христо Стефанов, вдъхновени от природата и изпълнени с характерните за него туш и перо.

Живописните творби на Димитър Лалев, специално създадени за проекта на „Леседра“ преди 25 години, са достойни да влязат в музея не само заради своя мащаб, но и заради силата на внушението, което излъчват.

Казаното за Димитър Лалев се отнася до голяма степен за живописните платна на Сули Сеферов и на Йордан Кисьов.

Може да харесате още