The Beatles влизат в Hot 100 с Now and Then – първи хит в Топ 10 от 1996 г. насам

от Нощни птици


Макар и мнозина да се противопоставят на изкуствения интелект, ето че благодарение на него The Beatles влизат в Hot 100. Тяхната последна съвместна песен Now and Then е първият им хит в Топ 10 от 1996 г. насам. Композицията дебютира под номер 7 в класацията тази седмица, предава Variety.

Now and Then

В композицията участват и четиримата членове, включително покойните Джон Ленън и Джордж Харисън, като появата ѝ донесе на групата достойно място в челните редици на Hot 100 от близо 30 години.

Чрез използването на технология за изкуствен интелект изолираните вокали на Ленън послужиха за основа на сингъла, който в крайна сметка беше завършен миналата година от Пол Маккартни, Ринго Стар и копродуцента Джайлс Мартин, като към него бяха добавени китарни песни на Харисън от 1994 г.

След около 45 години работа светът посрещна Now and Then с отворени обятия и остър слух, като сингълът събра над 11 милиона стрийма и 73 000 физически и дигитални продажби след излизането му на 2 ноември.

Песента засили популярността си след пускането на 12-минутен кратък филм, който навлезе по-дълбоко в механиката на монтажа на песента, докато официалното видео към нея се появи на 3 ноември.

Зад него стои Питър Джаксън („Властелинът на пръстените“, „Кинг Конг“, „Хобит“), който направи документална поредица през 2021 г. The Beatles: Get Back.

Тогава режисьорът използва технология за възстановяване на звука, която позволява изолиране на вокалите, музиката и разговорите на групата.

Това позволи през 2022 г. да бъде направен нов микс на албума Revolver, получен директно от четирилентовите мастърленти, а сега Джаксън и неговият звуков екип, ръководен от Емил де ла Рей, направиха това за Now And Then. Тази технология помага да се отдели вокалът от пианото в оригиналния запис.

Последният път, когато Beatles попаднаха в Топ 10 на класацията за песни, беше през 1996 г. с Free as a Bird – тогава парчето достигна до № 6.

Може да харесате още