Стивън Фрай със сериозно нараняване по време на лекция за ИИ

от Нощни птици

Номинираният за „Златен глобус“ Стивън Фрай е откаран в болница след сериозно падане по време на фестивал за изкуствен интелект и технологии в Лондон.

Инцидентът се е случил на 14 септември, след като 66-годишният актьор и телевизионен водещ е говорил на технологична пресконференция по време на фестивала CogX в O2, за която цената на билетите е била 495 паунда, предава Daily Mail.

Фрай е приключил лекцията си и е излизал от сцената, когато е паднал от около два метра на пода. Той е получил наранявания на ребрата и краката, след което е откаран за лечение. По думите на очевидци е било твърде тъмно и не е имало парапет.

Не е ясно дали Фрай все още е в болница, но след случилото се той не е публикувал нищо от профила си в социалните мрежи, а е известен като активен техен потребител.

Организаторите на фестивала CogX са започнали собствено разследване на случая. Говорител на CogX заявява пред Mail: „Бяхме дълбоко обезпокоени, когато научихме за инцидента със Стивън, след като изнесе вдъхновяващата си реч за въздействието на изкуствения интелект.

Мислим за него и му желаем бързо възстановяване. Започнахме собствено разследване и дотогава не можем да споделим повече подробности.“

По време на речта си Фрай е предупредил за опасностите от употребата на изкуствения интелект, като е пуснал на публиката клип, на който изглежда, че гласът му разказва исторически документален филм.

„Не съм казал нито една дума от това – това беше машина“, разкрива Фрай според Fortune. По думите му той е бил шокиран да узнае, че е използван неговият прочит на седемте тома на книгите за Хари Потър и от този набор от данни е създаден изкуствен интелект на гласа му, за да може ИИ да направи този нов разказ.

Той продължава: „Това е един от най-успешните опити да се създаде глас на глас: това е резултат от гъвкав изкуствен глас, при който думите се модулират, за да съответстват на смисъла на всяко изречение. Следователно можеше да ме накара да прочета всичко – от призив за щурм на парламента до хард порно, и всичко това без мое знание и без мое разрешение. И това, което току-що чухте, беше направено без мое знание.“

Фрай добавя: „Чух за това, изпратих го на моите агенти от двете страни на Атлантическия океан и те побесняха – нямаха представа, че такова нещо е възможно.“

„Техниката не е съществително, тя е глагол, тя винаги се движи – заключава той. – Това, което имаме сега, не е това, което ще бъде. Когато става въпрос за моделите на изкуствен интелект, това, което имаме сега, ще се развива с по-бързи темпове от всички технологии, които някога сме виждали. С едно нещо всички можем да се съгласим: това е странно време да си жив.“

Речта му идва на фона на стачката в Холивуд на сценаристи и актьори, сред чиито искания е да се намали влиянието на използването на Изкуствения интелект. Съвсем скоро и режисьорът Тим Бъртън се изказа против ИИ.

Може да харесате още