„Варна ще е кино“: Започна фестивалът „Златна роза

от Нощни птици

С думите „Варна ще е кино“ директорът на Националния филмов център (НФЦ) Петър Тодоров откри 41-вото издание на фестивала за българско кино „Златна роза“.

Форумът започна с отдаване на почит към актрисата Меглена Караламбова, като отбеляза 80-ата ѝ годишнина с кадри от филми с нейно участие, сред които „Осмият“, „Бяла магия“, „На границата“, „Сбогом, мамо“ и „Църква за вълци“.

Визията на тазгодишното издание на фестивала също е с нейния образ от филма „Татул“, а плакатът е създаден от Николай Тонков.

Плакат на „Златна роза“. Снимка: НФЦ

Филмът, който откри „Златна роза“, е документалният „Последният гларус“ на Тонислав Христов, който участва в програмата и с игралния си дебют „Добрият шофьор“.

Около 60 игрални продукции и сериали са включени в програмата, като в конкурса влизат 12 пълнометражни и 25 късометражни проекта.

Голяма част от тях са дебюти на млади автори, каза още Петър Тодоров.

А в тазгодишното издание ще има за първи път и състезателна част за телевизионни сериали.

Сред късометражните продукции са „Закон за резонанса“ на Ясен Генадиев, „Тихо в снега“ на Стефан Ганов, „Тест“ на Христо Шопов.

Сред пълнометражните заглавия са „Васил“ на Авелина Прат с участието на Иван Бърнев. Актьорът игра мигрант и в друг филм – „С аромат на липа“ на Сиси Денкова. В програмата влизат още „Чума“ на Иван Владимиров, новият филм на Яна Титова „Диада“ и победителят в Карлови Вари „Уроците на Блага“ – в главната роля Ели Скорчева.

Има представяне на книгата на Филип Трифонов „И един ден, когато стана писател…“ от Н. Гундеров и Мартин Трифонов, „Препоръчани филми“ на Деян Статулов и „Хора с прякори“ на Божидар Манов.

Може да харесате още