В Топлоцентрала на четири изложби през април

от Нощни птици

Изложбата „Обем“ може да се мисли като преосмисляне на авангарда. Това съобщават от Топлоцентрала. Живопистта като пространство, а не живописта като част от пространството представлява тази изложба с автори Калия Калъчева и Гергана Табакова.

В експозицията са преосмислени концепциите на авангарда от началото на XX век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция. Единадесет месеца продължава работата по създаването на инсталацията, като в процеса двете авторки са в непрестанен диалог, без да нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят свои разнопосочни подходи, които да се пресекат в изграждането на общата творба.

“При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, архитектурния храмов комплекс в Баалбек (Ливан), храмът на Минакши в Мадурай (Индия), храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, храмове в Ахмедабад, древният град Персеполис в Иран, както и съвременни градове като Токио и Чикаго.”, споделят те.

Фокусът е върху колоната, но не само като основен архитектурен елемент, но и като символ, дълбоко вписан в колективната памет. Като връзка между земята и небето тя представлява вертикала, свързана с организацията и ориентацията на света и е символ на дървото и на силата на съзидание.

Така в инсталацията “Обем” множеството колони изграждат ритмична структура в пространството, в която всеки може да се разходи и да преживее усещането за пространство, което едновременно е едно цяло и се състои от прекъснати вътрешни фрагменти.

Изложбата ще бъде открита на 11 април от 18:30 ч. и ще продължи до 7 май 2023 г. В рамките ѝ ще се проведат две срещи-разговор с авторите (18 април и 3 май, 18:30 ч.) и отворено художествено ателие за деца (29 април, 11:30 ч.)

Освен изложбата “Обем”, през април в Топлоцентрала ще се случат още 3 изложби – “Беше разрешена тая фриволност…”, която продължава в „Проект: Място до края на месеца“, и “През обектива на децата на Надежда” в новото изложбено пространство на центъра Ъгъл, което се намира на втория му етаж.

„През обектива на децата на Надежда“ е изложба, която ни показва градската среда през очите на най-малките ѝ обитатели. Какво ги впечатлява, къде обичат да играят, какво им пречи? Често в градското планиране забравяме да отредим пространство за децата, а това може да има дълготрайни последици върху тяхното здраве. Всички деца имат нужда от място за игра, от детски площадки, от зеленина. В квартал “Надежда” това пространство е още по-малко, а децата – толкова много.

За да разберем по-добре как те виждат света около тях и за да ги превърнем в активни участници, сдружение „Лекари на света” заедно с фотографката Лина Кривошиева от студио „Две кучета, две котки” организират фотоработилници с над 50 деца в “Надежда” в края на септември 2022 г. Макар много от тях за първи път се докосват до аналогов апарат, те бързо усещат магията на фотографията и успяват да обхванат квартала по невиждан досега начин.

Изложбата ще бъде открита на 12 април и ще продължи до края на месеца. 

Може да харесате още