След пандемията: „Сфумато“ възобновява своя „Малък сезон“

от Нощни птици
Малък сезон в Сфумато

„Войната и мирът“ е темата на новото издание на „Малък сезон“ в Театрална работилница „Сфумато“. Фестивалът ще се проведе между 24 юни и 3 юли тази година след като прекъсна за известно време, заради пандемията.

„Днес повече от всякога да правиш култура означава да си насрещен, да водиш битка за смисъл срещу инерциите, липсата на хоризонт, демоните на страха, ожесточението, агресията и омразата. Културата като духовна опозиция. Заговор в името на доброто“, заявяват от театралната работилница.

До пет събития ще бъдат номинирани с възможност за включване в програмата на следващия сезон 2023-2024 г. Право на участие в програмата имат професионалисти и студенти след втори курс на ВУЗ-овете по изкуство на възраст до 35 години.

Снимка: ТР „Сфумато“

Очаква се да бъдат създадени и представени около 30 български и международни събития на сцената на „Сфумато“ и откритите пространства около театъра. В програмата са включени още ателиета, презентации на идеи, дебати и дискусии по наболелите социални, човешки и творчески проблеми. Те ще бъдат водени от изявени деятели на културата като Жан-Пиер Тибода – френски театрален критик, проф. Ивайло Дичев – културолог и публицист, Явор Гърдев – театрален и кино режисьор, Павел Гатилов – украински театрален режисьор.

„Малък сезон” е насочен към най-младите от всички изкуства. Вече трето десетилетие всяко лято фестивалът е готов да представи оригинални творчески акции, създадени от млади хора с идеи, приведени в действие въпреки всичко – въпреки кризите, конюнктурите на пазара, цензурата на пийпълметриите, лошо скриваното презрение на силните на деня към мястото на артиста в обществото и към артистизма като другата истина за човека в нашия прекалено прагматичен свят, отбелязват още от „Сфумато“.

Може да харесате още