„Орфей“ на Народен театър „Иван Вазов“ взе „Икар“ за спектакъл и режисура

от Петя Славова

„Орфей“ на Народен театър „Иван Вазов“ взе „Икар“ за спектакъл и режисура на Йерней Лоренци. Отличието за най-добра главна мъжка роля отиде при Владимир Пенев за „Великденско вино“ от Константин Илиев (реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“),

Част от актьорите в „Орфей“ на Йерней Лоренци, постановка на Народен театър „Иван Вазов“

а за най-добра главна женска роля призът взе Светлана Янчева – за участието ѝ в „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет (реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница „Сфумато“).

Светлана Янчева в „О, щастливи дни“

Церемонията се състоя на 27-и май в Народния театър, а театралните награди от Съюза на артистите в България (САБ) се проведоха за 49-и път.

Филип Аврамов е водещ на Икар 2023

Тазгодишната визия използва архивна снимка на актьорите Ружа Делчева и Апостол Карамитев от спектакъла на Народния театър „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, постановка Филип Филипов, сезон 1957-1958 г. Върху изображението седят следите от „разкъсани“ рекламни и политически съобщения и плакати, с които е пренаситено днешното общество.

Актрисата Мария Стефанова с награда за чест и достойнство

Затова тази година Наградите „Икар“ призовават всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече – в изкуството, пишат от САБ.

Владимир Пенев, Мария Бакалова и Филип Аврамов

Водещ на събитието беше актьорът Филип Аврамов, а на сцената излезе и Мария Бакалова. Наградата „Икар“ за чест и достойнство бе присъдена на актрисата Мария Стефанова, за преподавателска дейност – проф. Анастасия Савинова, а за изключителен принос към българския театър – Антон Радичев.

Антон Радичев с Икар за изключителен принос

Кристина Беломорска взе отличието за дебют за постановката „Морфин“ по Михаил Булгаков (в „Ялта арт рум“).
Маргита Гошева стана най-добра актриса за поддържаща женска роля за Ана, кабаретна актриса в “Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър “Николай О. Масалитинов“ – Пловдив).
Светослав Добрев взе наградата за поддържаща мъжка роля за Санчо Панса в “Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес (реж. Веселка Кунчева, Младежки театър “Николай Бинев“).

Светослав Добрев взе наградата за Санчо Панса
Маргита Гошева

Наградата за сценография спечели Никола Тороманов за “О, щастливи дни“, за майсторско техническо осъществяване – Народният театър „Иван Вазов“ за „Нора“, а за авторска музика – Милен Апостолов за „Дон Кихот“, предава БТА.

Никола Тороманов с Икар за сценография


За най-добър драматургичен текст бе обявен „Място наречено другаде“ на Яна Борисова. За постижение в кукленото изкуство беше наградена Свила Величкова за “Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол (реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Варна), а за куклен спектакъл – „Невидимият Тонино“ по Джани Родари (драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър – Пловдив).

Николай Серафимов получи награда за постижения във вариететното изкуство и мюзикхола, а за съвременен танц и пърформанс – Стефан А. Щерев и Ligna за „Нонумент-2“ (радиобалет, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен в копродукция с “Inform Bureau Association“.

Йорданка Илова и Илиян Пенев получиха наградата за дублаж съответно за Кметицата в „Оглитата – Добре дошли в Смърдел град“ и за Василий Голоборотко в „Слуга на народа“.

В три категории бе разделена наградата на публиката – за най-добър съвременен танц и пърформанс – „Пастет“, за най-добър куклен спектакъл – „Алиса в огледалния свят“, и за най-добър драматичен спектакъл – „Орфей“.

„Пастет“ с награда Икар

Лукреция Марио Малеволти взе приза за цирково изкуство за високи постижения в конния жанр, а певецът Любо Киров получи отличие от Гилдията за атракционни и сценични изкуства.

Министърът Найден Тодоров връчи наградите на Министерството на културата – за куклен театър на Държавен куклен театър – Варна и за драматичен – на Драматичен театър – Пловдив.

Отличието на „Акт-Унима“ за значим принос в развитието на българското куклено изкуство получи Силва Бъчварова.

Министърът на културата Найден Тодоров

Може да харесате още