Виртуална изложба в галерия „Сезони“

от Нощни птици

Виртуална изложба показва произведения на Васил Иванов от колекцията на Борис Бекяров. Те могат да се видят на сайта на галерия „Сезони“. Селекцията включва ранна графика и живопис на художника – предимно природни сцени и сюжети, съобщават от галерията.

Васил Иванов е роден през 1909 г. в София, но израства в Пловдив, Казанлък и Калофер. В младежките си години рисува и свири на цигулка. След като е приет в Художествената академия в столицата, завършва при проф. Никола Ганушев и проф. Никола Маринов през 1939 г.

Васил Иванов е от творците с подчертано модернистично възприятие. Известен е като част от „Бараците“ заедно с други творци като Васил Бараков, Давид Перец, Златю Бояджиев.

Творбите му са излагани освен в София, във Варшава, Будапеща, Букурещ, Лондон, Женева, Париж, Сидни, Берлин и Лайпциг. Негови експозиции са били откривани още в Бейрут и Краков.

След смъртта му през 1975 г. част от творчеството му се съхранява от Института за опазване на паметниците на изкуството и културата зад граница. Негови ретроспективи е имало на „Шипка“ 6. Други изложби са били организирани в галерии „Витоша“, „Александър“, „Лоранъ“.

„Респектиращата по своя философски смисъл, културна стойност, социални и емоционални послания е творческата способност на автора, за когото Любомир Левчев казва: „Той не търсеше славата, а я имаше“.

През 1962 година Петър Увалиев коментира по Би Би Си, че българинът е единственото лице на модерното ни изкуство на Запад. „Може да е случайност, провидение или заслуга – нека други да отсъдят това. Но фактът си е факт: Васил Иванов си остава единственият български художник, чието име се връща с необичайна редовност в колоните на английския печат“, не се колебае Увалиев“, съобщават организаторите.

Може да харесате още