В Париж кръстиха улица на Дейвид Боуи

от Нощни птици

Париж почете музикалната легенда Дейвид Боуи, като нарече улица на негово име навръх 77-ия му рожден ден.

Улица „Дейвид Боуи“ – обявена за първи път през 2020 г. от кмета на 13-и район на града – беше официално открита и съдържа годината на раждането (1947) и смъртта му, предава Sky News. Тя се намира точно срещу залата, в която легендарният музикант е изпълнил последния си концерт през октомври 2003 г., по време на финалното му световно турне.

Боуи почина след дълга битка с рака през 2016 г., дни след 69-ия си рожден ден, когато издаде 25-ия си албум, наречен Blackstar.

Събитието е посветено на първото изпълнение на Боуи в Париж през 1965 г. То е било и първото извън Обединеното кралство. Също така се отдава почит и на трайното му влияние върху музиката, модата, театралната аура и популярната култура.

Влиянието на Боуи върху музиката с хитове като Space Oddity и Let’s Dance, както и върху модата, сега е трайно признато в градския пейзаж на Париж, отбелязва изданието.

Не е тайна също, че певецът обича града и е проявявал интерес към музеите в него. Говори се, че именно във френската столица той е предложил брак на съпругата си Иман, предава ДПА.

Допълнителен факт е, че албумът му Pin Ups е записан близо до френската столица през 1973 г. в Chateau d’Herouville след приключване на турнето Ziggy Stardust.

Може да харесате още