117 години от построяването на Народния театър

от Нощни птици

117 години от откриването на сградата отбелязва Народният театър „Иван Вазов“. Тържественото събитие е отбелязано на 3 януари 1907 година. В сградата трупата е посрещната от тогавашния министър на народното просвещение проф. Иван Шишманов с думите: „Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора“, разказват от екипа на Народния театър.

Сградата е построена по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Основите на сградата са положени на 4 юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър „Основа“, където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. зданието е завършено. За тържественото откриване на Българския народен театър Иван Вазов написва пролога „Слава на изкуството“. Част от програмата са историческата драма „Иванко“ на Васил Друмев и „Тържествена увертюра“ от Добри Христов, посочват от екипа на театъра.

Те отбелязват, че за рождена дата на най-стария професионален театър у нас се смята 1904 г., когато първата професионална трупа „Сълза и смях“ се преименува на Български народен театър.

„В модернизираща се София от края на ХІХ век отдавна се говори за необходимостта да се построи специална сграда за държавния театър, която да даде, както подчертава Иван Вазов, по-добри възможности „за бъдещото величие на драматическото изкуство в България“.

Още през декември 1898 г. с решение на Народното събрание се създава специален фонд за построяването на сградата, който през 1904 г. вече е нараснал до 350 000 лева“, допълват от театъра.

Може да харесате още