Александър Морфов с „Аскеер“ за „Антигона“

от Нощни птици

Режисьорът Александър Морфов получи „Аскеер“ за „Антигона“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. Спектакълът получи и „Аскеер“ за най-добро представление.

„Много съм благодарен на фондация „Аскеер“, защото в тези трудни за мен дни това някак си ще ме ободри“, каза Морфов, когато взе статуетката. Това е неговият пети „Аскеер“. Останалите четири са получени за представления в Народния театър. Той благодари на артистите от плевенския театър и особено на Деян Донков и Милена Ерменкова, които изпълняват главните роли. „Благодаря на моите близки хора – Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни, в борбата с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата държава“, допълни режисьорът. Любителски запис на неговите думи можете да гледате ТУК.

„Антигона“ на плевенския театър

Театралните отличия се раздадоха за 32-и път в театър „Българска армия“.

Две отличия получи и „Арт“ от Ясмина Реза на Младежкия театър – Владислав Стоименов за изгряваща звезда за режисура и Кирил Недков – за поддържаща мъжка роля.

Мария Каварджикова взе приза за поддържаща женска роля за Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер в „Народен театър“ Иван Вазов. Наградата беше приета от дъщерята на актрисата.

Светлана Янчева взе приза за водеща женска роля за Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет“ в Сфумато.

Владимир Пенев стана носител на „Аскеер“ за водеща мъжка роля за поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев в Народния театър.

Светлана Янчева в „О, щастливи дни“

Яна Борисова взе „Аскеер“ за съвременна българска драматургия за „Място, наречено другаде“ в „Театро“. В изявление писателката благодари и на Георги Господинов и Анджела Родел, който след спечелването на „Букър“ „успяха да превърнат националната гордост в състояние на духа“.

„Неведение“ от Албена Ставрева с консултант Явор Гърдев получи наградата за моноспектакъл.

Мария Голомехова взе наградата за сценография за „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес в Младежкия театър. Статуетка за костюмография отиде при Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room. За театрална музика отличен беше Милен Кукошаров за „Три сестри“ в театър „Възраждане“.

„Това е девета награда – от общо 11 номинации – за „Дон Кихот“. Аз, може би, съм най-щастливият директор тази вечер в тази зала“, каза директорът на Младежкия театър Михаил Байков.

„Дон Кихот“ в Младежкия театър

За цялостен принос към театралното изкуство бяха отличени сценографът проф. Слави Кокалов и актрисата Елена Райнова.

Може да харесате още