Отиде си рок легендата Тина Търнър

от Нощни птици

На 83-годишна възраст почина пионерката на рокендрола, превърнала се в поп звезда през 80-те години Тина Търнър, предава The Guardian. Тъжната новина потвърди нейният представител като написа, че тя е издъхнала след дълго боледуване в дома си в Куснахт, до Цюрих, Швейцария. „Светът губи музикална легенда и модел на подражание“, гласи съобщението.

Търнър утвърждава и засилва формиращия дял на чернокожите жени в рокендрола, определяйки тази епоха в музиката. Мик Джагър дори признава, че се е вдъхновявал от нейните енергични изпълнения на живо за собствения си сценичен образ, допълва изданието. След две десетилетия работа със съпруга си Айк Търнър, който я малтретира, тя се оттегля сама и след няколко фалстарта се превръща в една от определящите поп икони на 80-те години с албума Private Dancer. Животът ѝ е описан в три мемоарни книги, биографичен филм, мюзикъл „Jukebox“, а през 2021 г. и в нашумелия документален филм „Тина“.

В последните години здравословното състояние на певицата се влоши след диагноза рак през 2016 г. Година по-късно тя претърпява и бъбречна трансплантация.

Истинското ѝ име е Анна Мей Бълок. Тя е родена на 26 ноември 1939 г. в Нетбуш, щата Тенеси. Животът ѝ не е бил лесен. Като дете е брала памук със семейството си, но още от тогава започва да пее в хора на баптистката църква и като тийнейджър става част от групата на Айк в Сейнт Луис. Двамата имат общ музикален път, изпълнен с нелеки препятствия, които Тина описва в биографията си през 2018 г. My Love Story.

Все пак именно заедно славата я спохожда още с A Fool in Love от 1960 г. , който стига до Топ 30 на САЩ. През 1964 г. двамата подписват с Warner Bros imprint Loma Records. Следва издаването на първия им албум. Славата на дуета продължава като те подгряват Rolling Stones във Великобритания и САЩ. През 1970 г. идват и първите „Грами“. Айк и Тина се разделят през 1976 г. Две години по-късно разводът им е финализиран.

Търнър продължава музикалната си кариера сама. Дрезгавият ѝ, мощен глас я превръща в емблема на 80-те години на миналия век. Кариерата ѝ е изключително успешна. За първи път е въведена в Залата на славата на рокендрола през 1991 г. с Айк Търнър. 30 години по-късно отново е там като соло изпълнител. Носител е на общо осем награди Грами и става една от най-успешните изпълнители като продава рекорден брой концертни билети за солов изпълнител.

Остава незабравима с хитове като What’s Love Got to Do With It, River Deep-Mountain High, Acid Queen, GoldenEye, We Don’t Need Another Hero. Тя изпълнява и песента за филма от поредицата за Джеймс Бонд Golden Eye.

През 2020 г. ремиксът на хита ѝ от 1984 г. What’s Love Got to Do With It? на норвежкия продуцент Kygo превръща Търнър в първия изпълнител, който има хит в Топ 40 на Обединеното кралство в седем последователни десетилетия.

Търнър има успешен втори брак с германския музикален мениджър Ервин Бах. Те се женят през юли 2013 г. след 27 години съвместен живот и живеят в Швейцария. През 2013 г. Търнър се отказва от американското си гражданство, за да стане швейцарска гражданка.

Първото ѝ дете, Крейг Реймънд Търнър, умира през юли 2018 г. Миналата година Търнър сподели и за смъртта на другия ѝ син Рони, който си отива на 62-годишна възраст.

През 2020 г. Търнър заяви пред The Guardian, че въпреки че е имала сериозни здравословни проблеми, последните 10 години от живота ѝ са въплътили идеалната ѝ представа за щастие.

„Истинското и трайно щастие идва от това да имаш непоколебим, изпълнен с надежда дух, който може да блесне, независимо от всичко“, казва тя. „Това е, което съм постигнала, и най-голямото ми желание е да помогна и на другите да станат истински щастливи.“

Може да харесате още