Артист, участвал в изложба на Марина Абрамович, подаде жалба за сексуален тормоз

от Нощни птици

Изпълнител, който се е появил гол в представление на световноизвестната художничка Марина Абрамович в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, съди музея, че не е предприел действия, след като е бил сексуално нападнат многократно от посетители по време на представленията преди близо 14 години.

Искът е подаден в Манхатън по силата на Закона за оцелелите възрастни в Ню Йорк – специален щатски закон, с който е създадено едногодишно прекъсване на обичайния срок, в който обвинителите могат да подават искове, предава AP. Въпреки че срокът на този закон изтече миналата година, става ясно, че има споразумение той да бъде удължен.

В иска Джон Бонафид твърди, че е бил сексуално насилван от петима зрители, които са присъствали на представлението, наето от музея да участва в него като част от ретроспективата на Абрамович „Артистът присъства“.

Марина Абрамович не е посочена като обвиняема.

В произведението, озаглавено Imponderabilia, Бонафид и друг изпълнител застават лице в лице един срещу друг във вратата на разстояние около 45,7 см един от друг, напълно голи, мълчаливи и неподвижни. Изложбата, която е продължила от 14 март 2010 до 31 май 2010 г., е била курирана от музея по начин, който е насърчавал посетителите да минават между изпълнителите, докато преминават от една галерия в друга, се твърди в иска.

В иска се посочва, че хората, които са нападнали Бонафид, са били предимно възрастни мъже. Един от нападателите е бил корпоративен член на музея, който в крайна сметка е бил изгонен и членството му е било отнето.

В иска пише, че по време на последните седмици на изложбата друг посетител опипвал интимните области на Бонафид три пъти, преди най-накрая да бъде спрян от охраната.

Според иска артистът веднага е докладвал за четири от лицата на служителите на музея и на охраната, а на петото лице е станал свидетел лично охранителят на музея.

В един момент Бонафид станал свидетел и на сексуално посегателство на човек от публиката, който целунал по устата своята колежка без нейно съгласие.

Преди изложбата изпълнителите са изразили загрижеността си за това, че голите изпълнители са подложени на тормоз, в писмо до музея по време на преговорите за сключване на договор.

С откриването на изложбата няколко новинарски издания, включително „Ню Йорк Таймс“, съобщили за неподходящото поведение на посетителите, а сексуалните посегателства на Imponderabilia били обсъждани в рамките на нюйоркските арт и пърформанс общности, пише още в документа, подаден в съда.

Въпреки че музеят е знаел за проблема, той не е предприел действия за защита на изпълнителите и за предотвратяване на по-нататъшни сексуални посегателства, като например да каже на посетителите предварително, че докосването не е позволено.

Около месец след началото на изложбата музеят създава наръчник, в който се описват протоколите, по които изпълнителите трябва да предупреждават служителите на музея, ако се чувстват несигурни или са били докоснати по неподходящ начин.

В иска се казва, че Бонафид се е съгласил да продължи изпълнението, след като е бил нападнат, заради културата на изложбата, която е била „трудна“, но години наред е страдал от емоционален стрес, в резултат на което са били увредени психичното му здраве, телесният му образ и кариерата му.

Може да харесате още