Турският диригент Мурат Джем Орхан в зала „България“

от Нощни птици

Турският диригент Мурат Джем Орхан гостува в зала „България“ на 1 февруари.

В програмата ще звучат Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор от Брамс и Трета симфония от Чайковски. Солисти са Павел Берман, който ще свири на цигулката, принадлежала на Давид Фьодорович Ойстрах, и Мехай Рио – виолончело, съобщават организаторите от Софийската филхармония.

Родени на една и съща дата, Брамс и Чайковски гледат на музиката през очите на вечното съперничество. Брамс смята, че Чайковски е прекалено емоционален в произведенията си, а Чайковски го намира за скучен и посредствен. Въпреки това при единствената си среща те откриват удоволствието от комуникацията един с друг. И двамата остават в музикалната историята със своите гениални произведения, които и до днес будят възторга на публиката.

Мурат Джем Орхан е новият генерален артистичен директор на концертната зала CRR (Cemal Reşit Rey) в Истанбул. Той е един от финалистите на четвъртия конкурс за диригенти „Светланов“ в Париж през 2018 г. След като завършва оперно пеене в държавната консерватория Dokuz Eylül University в Измир, продължава с магистратура в Истанбулския университет и в Бруклинския музикален колеж в Ню Йорк. Дипломирал се е в класа по оркестрово дирижиране на маестро Антонио Пироли в държавната консерватория на университета „Мимар Синан“ в Истанбул.

Павел Берман е роден в Москва през 1970 г. Привлича вниманието на международната общественост през 1987 г., когато на 17-годишна възраст печели второ място на конкурса „Паганини“. През 1990 г. получава първа награда и златен медал на Международния конкурс за цигулари в Индианаполис. Изявява се като солист и/или диригент с оркестри като „Московски виртуози“, „Италиански виртуози“, оркестъра на RAI в Торино, оркестъра на академия „Санта Чечилия“, Московския симфоничен оркестър, Румънското национално радио, Пражкия симфоничен оркестър, Щатскапеле – Дрезден, Берлинския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Индианаполис, Симфоничния оркестър в Далас, Пекинския филхармоничен оркестър. През 2021 г. става съосновател и артистичен директор на онлайн центъра за сценични изкуства Monteverdi Circle. В момента е професор в консерваторията в Лугано, както и в академията „Перози“ в Биела, Италия.

Мехай Рио (Корея) е свирила с пианистката Марта Аргерич и с виртуоза на цигулката Шломо Минц. На шестгодишна възраст получава първия си урок по виолончело. Печели всички национални конкурси, което я амбицира да учи в чужбина, за да развие музикалните си способности. На шестнайсет години постъпва в Джулиард скул, след това завършва обучението си със степен „доктор на изкуството“ в Мичиганския университет, което я подготвя да стане истински задълбочен музикант. Живее във Виена и изнася над 30 концерта годишно. Тя е и артистичен директор на IMK (Асоциация за международна подкрепа на музика и култура).

Може да харесате още