Голи тела на входа на ретроспектива на Марина Абрамович

от Нощни птици


Известната сръбска артистка Марина Абрамович представя ретроспективна изложба в Кралската академия. За да я видят, посетителите трябва да се промъкнат между голи модели, предава BBC. Има отделен вход за тези, на които им е неудобно да се промъкват през изпълнителите.

Изложбата получи смесени отзиви от критиците – The Guardian я нарече „жизненоважна“, но Times я определи като „безмилостна“. Влизането между двамата голи изпълнители принуждава хората с билети да се изправят „срещу голотата и пола, сексуалността, желанието“, заяви ръководителят на изложбите в Кралската академия Андреа Тарсия.

Необичайната творба е поставена за първи път през 1977 г. от Абрамович и тогавашния ѝ германски партньор Улай. Двамата застават близо един до друг на входна врата, принуждавайки посетителите да минават между тях.

Критикът на The Telegraph Алистеър Сук заяви, че е бил „твърде зает с това да не стъпва по пръстите на краката им“, за да може да усети дали е имало вълнение, докато е минавал в новата инсталация в Лондон.

По негово мнение Абрамович е пример за това как артист е загубил посоката си през десетилетната си кариера и нарича нейното изкуство „нарцистично“ и „лишено от риск“.

Бен Люк от Evening Standard дава четири звезди на изложбата, като пише: „Поне веднъж това не е реклама. Не мога да си представя по-добра експозиция“.

„Тези пърформанси от 70-те и 80-те години на миналия век – много от тях в сътрудничество с тогавашния ѝ партньор, германския художник Улай – все още изглеждат радикални и смели, с нещо, което спешно трябва да се каже например за сложните отношения между мъжете и жените или за ролите, които обществото ни налага да играем.“

Марина Абрамович

е първата жена със самостоятелна ретроспективна изложба в основното пространство на Кралската академия в 255-годишната ѝ история. Ретроспективата обхваща 50-годишната ѝ кариера.

Родена е през 1946 г. и с творчеството си придобива известност в цял свят. Изкуството ѝ е провокативно, концептуално, като през 2010 г. в „Артистът присъства“ (The Artist Is Present) прекарва в продължение на три месеца по осем часа на ден седнала в зала на МоМА, като гледа мълчаливо посетителите в очите.

Може да харесате още