Фотографии водят към „Пътешествие в Азербайджан“

от Нощни птици

Из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ни води изложбата на Арслан Ахмедов „Пътуване до Азербайджан”.

Творбите ще бъдат подредени в Дом на киното – като част от съпътстващата програма на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Може да се видят от 22 януари до 4 февруари.

„Въпреки че предпочитам артистичния подход, тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията. И така, неусетно започнах да колекционирам лица и пейзажи. Това беше най-продуктивният ми фотографски период, по време на който заснех над 200 негатива, посетих десетки села и махали и общувах със стотици хора.”

Експосизията събира 23 черно-бели пейзажа и портрета, заснети в периода 2016 – 2017 година. Всички те, документирани по време на пътуванията на автора до различни труднодостъпни райони, извън градския шум и колорит, където суровата природна красота доминира, а хората в селата общуват помежду си на собствен език, неразбираем за никой друг.

„Пътуване до Азербайджан“

предлага едно отдалечено пътешествие, започващо от високите планински хребети на Кавказ, през обсипаните с кални вулкани, полупустинни пейзажи в югоизточната част на страната, та чак до гъстите горски територии на юг на границата с Иран.

Може да харесате още