Паоло Андреоли дирижира „Аида“ в София

от Нощни птици

„Аида“ под диригентството на Паоло Андреоли може да се види в Софийската опера и балет. Спектаклите са на 25, 26, 27 и 28 януари.

Андреоли изучава пиано и композиция през 90-те години. По-късно преминава двугодишна специализация за пианисти и майстори сътрудници към Миланската скала, където се усъвършенства като диригент на оркестъра.

Зад гърба си има повече от 800 концертни изпълнения като пианист на оперни, лирични и камерни рецитали, диригент на хора, диригент на инструментални ансамбли и диригент на оркестъра.

Сред последните дирижирани опери са „Любовен еликсир“ на Доницети и „Тоска“ на Пучини, както и рецитал с оркестъра на операта в Модена и на Ел Джем (Тунис).

В кариерата му е вписано и сътрудничеството с Лучано Павароти, което започва през 2004 г. Акомпанира уроците му, давани на любимите му ученици, до дни преди смъртта му. Оттогава е музикален консултант на фондация „Лучано Павароти“ и се занимава с намиране, обучение и лансиране на млади оперни певци, като участва в различни събития по света – в Ню Йорк, Люцерн, Цюрих, Истанбул, Монако, Букурещ, Джеда, Маскат, Пекин, Джакарта, Бусан и Токио, съобщават от Софийската опера и балет.

В постановъчния екип на „Аида“ влизат имената и на Уго де Ана – режисьор, сценограф и костюми, Леда Лойодиче – хореограф, Виничо Кели – дизайнер на осветлението, и Виолета Димитрова – диригент на хора.

В спектакъла участват ученици на Райна Кабаиванска: като Аида – Витория Йео и София Соловий, Амнерис – Вероника Симеони и Ана Виктория Питс, Радамес – Давиде Риу и Андреа Каре, Рамфис – Божидар Божкилов, Амонасро – Хе Канг.

Паоло Андреоли е също постоянен сътрудник на Райна Кабаиванска в майсторските ѝ класове за усъвършенстване и пеене, провеждани в консерваторията в Модена.

Може да харесате още