Христо Мутафчиев призова артистите да излизат на протест в Деня на будителите

от Нощни птици

В Деня на народните будители хората на изкуството в България излизат на протест. Това става ясно от протестна декларация, подписана и от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Демонстрацията е срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в сектора – в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театралните институти, Българското национално радио и Държавна агенция „Архиви“. Протестът започва пред Столичната библиотека в 12:00 ч. на 1 ноември.

„Призовавам ви, като членове на Съюза на артистите в България, да подкрепите протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата, заедно с всички останали наши колеги, които работят в сферата на сценичните изкуства, в сряда, от 12:00 ч., пред Столичната библиотека“, пише в изявлението Мутафчиев.

В изявлението се допълва, че българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева.

„Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент не е ясно как ще се определя размерът на стандарта между посочения в ПМС №88 от 1.06.2023 г. минимален и максимален такъв“, се казва още в изявлението.

От бранша искат преосмисляне на отговорността, която трябва да поеме министърът, и да разпише като страна Браншовия колективен трудов договор на колегите.

Може да харесате още