И актьорите стачкуват в Холивуд

от Нощни птици

Историческа стачка започна в Холивуд, след като актьорите решиха да се присъединят към сценаристите. Техният протест е срещу филмовите и телевизионни компании. Подобна акция обхваща повече от 170 хиляди души, заети във филмопроизводството – 160 000 членове на SAG-AFTRA и над 11 000 представители на Американската гилдия на сценаристите, показват официалните данни на АМРТР.

За подобна възможност се заговори през юни, а актьорската гилдия взе решение след като Националният борд на SAG-AFTRA одобри единодушно стачката. Главният преговарящ Дънкан Крабтрий-Ирланд заяви, че протестите на гилдиите ще продължат, докато не бъде постигнато справедливо споразумение. „Те не ни оставиха друга алтернатива“, заяви Дънкан пред журналисти, имайки предвид компании като Sony, Universal, Paramount, Warner Bros., Disney, Netflix, Apple и Amazon.

Стачката започва в полунощ в петък и според нея членовете на SAG-AFTRA няма да могат да присъстват на премиери, да дават интервюта за завършен проект, да ходят на награждавания, да посещават филмови фестивали и дори да популяризират проекти в социалните медии.

Сценаристите стартираха стачка още през май, но сега става въпрос за първото от 43 години обединение срещу филмовите гиганти. Последното такова е било през 1980 г. Единствената предишна „двойна стачка“ – включваща както актьори, така и сценаристи – е станала през 1960 г., когато Гилдията на филмовите актьори е била ръководена от Роналд Рейгън, предава Variety.

По нейно време сценаристите и актьорите се борят с проблеми, свързани с възнагражденията, възникнали в зората на телевизията. Заедно те са извоювали остатъчни възнаграждения за телевизионни повторения и за излъчване на филми по телевизията и са създали първия план за пенсионно осигуряване.

Този път и двата профсъюза се борят с възхода на стрийминг телевизията, който според тях е намалил заплатите и е затруднил кариерата на творците от средната класа. И двата профсъюза са се прицелили и в изкуствения интелект, за който се опасяват, че студиата ще използват, за да обезценят още повече работата им и може би да ги заменят напълно.

„Последният път, когато двата ни профсъюза стачкуваха едновременно, актьорите и сценаристите извоюваха забележителни разпоредби, от които всички ние продължаваме да се възползваме и днес – остатъчни възнаграждения и пенсионни, и здравни фондове“, се казва в изявлението на преговорния комитет на WGA.

AMPTP заяви, че е „разочарована“ от факта, че SAG-AFTRA е напуснала масата и е отхвърлила споразумение, което е предвиждало значително увеличение на заплатите и защита срещу AI.

Стрийминг гигантите обаче отказаха ключово искане на двата профсъюза: да споделят данни за зрителската аудитория на стрийминга и да плащат повече на създателите на висококачествени предавания.

Подобна стачка поставя под въпрос календара на филмовия репертоар, както и раздаването на престижни отличия, едно от които съвсем скоро предстои – наградите „Еми“, които по план трябва да се раздават през септември.

Може да харесате още