Изкуствен интелект съживява Едит Пиаф

от Нощни птици

Само допреди дни холивудските знаменитости предупреждаваха с историческата си стачка за опасността от използването на изкуствения интелект, но явно той все по-често навлиза в арт средите.

Неминуемо се превръща в поредния опит на човечеството да победи смъртта. Благодарение на използването му Харисън Форд стана млад в последната част от „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“, The Beatles постигнаха нови музикални успехи, а сега се оказва, че и Едит Пиаф оживява.

60 години след смъртта ѝ нейният глас ще бъде пресъздаден с помощта на изкуствен интелект, за да може тя да разкаже собствената си биография, предава The Guardian.

Както съобщава Variety, Warner Music Group (WMG) си партнира с наследството на Пиаф за продуцирането на пълнометражния филм „Едит“. Изкуственият интелект е обучен да възпроизвежда гласа на Пиаф, като му се предоставят стотици гласови клипове, а WMG обещава, че полученото пресъздаване ще „засили още повече автентичността и емоционалното въздействие на нейната история“.

Продукцията ще бъде използвана за „съвременен поглед“ върху историята на певицата, „а включването на архивни кадри, сценични и телевизионни изпълнения, лични кадри и телевизионни интервюта ще предостави на публиката автентичен поглед върху значимите моменти от живота на Пиаф“. Ще бъдат използвани и оригиналните изпълнения на френската певица, като не се съобщава, че технологията за изкуствен интелект ще бъде използвана за разработване на нова музика.

Филмът е в етап на доказване на концепцията, като WMG си партнира с продуцентската компания Seriously Happy, за да го доразвие.

Жули Вейл, режисьор на френски документални филми за Даяна Рос, Стинг и Стиви Уондър, стои зад замисъла на проекта. „Когато създавахме филма, непрекъснато се питахме: „Ако Едит беше още сред нас, какви послания би искала да предаде на по-младите поколения?“, казва тя в изявлението си.

„Нейният живот е история на невероятна издръжливост, на преодоляване на трудностите и противопоставяне на социалните норми, за да постигне величие – и е толкова актуална сега, колкото и тогава. Нашата цел е да използваме най-новите постижения в анимацията и технологиите, за да поднесем вечната история на зрители от всички възрасти.“

Изпълнителите на наследството на Пиаф, Катрин Главас и Кристи Лаум заявиха: „Беше специално и трогателно преживяване да чуем отново гласа на Едит – технологията ни накара да се почувстваме сякаш отново сме в стаята с нея. Чрез този филм ще можем да покажем истинската страна на Едит – нейната радостна личност, хумор и непоколебим дух“.

Това не е първият случай, в който мъртъв творец неочаквано се завръща като разказвач: през 2022 г. гласът на Анди Уорхол беше пресъздаден чрез изкуствен интелект за документалния филм на Netflix The Andy Warhol Diaries.

Записите от дневника му бяха прочетени от актьора Бил Ъруин, след което бяха пресъздадени с гласа на Уорхол с помощта на AI софтуерната програма Resemble, в резултат на което през XXI век се появи представата за роботизираната версия на самия него, която Уорхол направи през 1982 г.

Актьорът Едуард Херман става известен разказвач на аудиокниги наред с роли във филми и телевизионни предавания като „Ани“ и „Момичетата от Гилмор“, а след смъртта му през 2014 г. изкуственият интелект се използва за пресъздаване на гласа му и му позволява да разказва новоиздадени аудиокниги. Синът му приветства технологията на базираната в Лондон компания DeepZen като „невероятен начин да продължим неговото наследство“.

Практиката се оказа противоречива, когато беше използвана в документалния филм Roadrunner от 2021 г: Филм за Антъни Бурдейн, посветен на покойния готвач и документалист Антъни Бурдейн, който почина през 2018 г.

Но изкуственият интелект все по-често се използва за създаване на напълно оригинални изпълнения от вокалисти, чиито гласове се използват за обучение на софтуер с изкуствен интелект, който след това създава точно копие – а самите изпълнители често се противопоставят на това.

През април Дрейк заяви, че „това е последната капка“, след като негова AI версия беше използвана във фалшиво изпълнение на музика на колегата му рапър Айс Спайс. Същия месец Universal Music Group също се оплака от „съдържание, нарушаващо авторските права, създадено с помощта на генеративен изкуствен интелект“, и изтегли песен от услугите за стрийминг, която включваше убедителни версии на Дрейк и The Weeknd, създадени с помощта на изкуствен интелект.

Много творци се противопоставиха на все по-силното влияние на изкуствения интелект. Ако продължава неговото навлизане в света на изкуството, то идва и въпросът: ще имаме ли нужда изобщо от творци, след като талантът може така лесно да се повтори.

Може да харесате още