„Варварските цигулки“ – в София и Пловдив

от Нощни птици

Violons Barbares (Варварските цигулки)

Трайбъл рокендрол триото е с водещи народни лъкови инструменти и музика, черпеща вдъхновение от фолклора на Монголия, България, Франция и света. Зад проекта стоят Енкхжаргал Дандарваанчиг (Монголия) – мориин хуур (конеглаво монголско виолончело), гърлено пеене, вокали, Димитър Гугов (България) – гъдулка, вокали и Фабиен Гуйо (Франция) – перкусии, вокали.

Концертите им са в София на 16 ноември от 21.00часа в зала „Сингълс“ на НДК (вход А4) и ден по-късно, в същия час, в Пловдив Bee Bop Café на ул. „Гладстон“ 1.

Тримата създават групата в Страсбург преди малко повече от 15 години и оттогава са свирили на немалко престижни музикални форуми и в Стария, и в Новия свят – Festival du Monde Arabe de Montréal в Канада, Festival Cosmo Jazz Chamonix във Франция, Rain Forest Festival в Малайзия, Viljandi Folk Fest в Естония и още много други. Еднакво убедителни и разтърсващи са и на фолклорни, и на джазови, и на рок и хевиметъл фестивали.

У нас, макар Димитър Гугов (българската връзка в триото) да е свирил в ансамбъл „Филип Кутев“ и да е сред водещите гъдулари днес, се представиха за първи път едва през 2019 г., малко преди пандемията (тогава – по покана на музикалната платформа Shangri Live в партньорство с „Аларма Пънк Джаз“ на БНР).

Днес (в средата на ноември 2023) се завръщат в България за минитурне с програмата от четвъртия си студиен (и концептуален) албум, посветен на чудовищата и фантастичните същества в различни части на света и различни древни и съвременни митологии – вдъхновенията са както от тукашните караконджули и монголските им еквиваленти („цан“), така и от съществата във филмите на Хаяо Миядзаки.

Снимка: Аларма Пънк Джаз

А насред „черната буря, която се въздига и закрива небето“, се привиждат силуетите и на (директно и буквално) Владимир Путин, който разрушава Украйна, „сеейки смърт и страдание“ (песента Modern Mangas), и на киберзлодеите, и на всякакви други създания…

Албумът започва с „чудовищния труп на моя сън“ по текста на „Змей“ на Гео Милев, писан преди точно един век (тук името на песента е „Люспест любовник“), и завършва с „Тежки времена“, където шайка политици унищожават природата „тайно и полека“, в пълно информационно затъмнение. Разбира се, не всичко в албума, както и в живота, е толкова мрачно.

Сред 14-те песни има и такива за добри духове, като Sweet Mangas, както и лирични мелодии, като La danse a Helene, посветена на дъщерята на Димитър Гугов, която той нарича тук „истинско малко таласъмче“. Има и хумористично-пънкарливи песни като Dirty Days (изпята на стаховит немски) и „Вампири-таласъми“. Илюстратор на албума и съавтор в друг един аидио-визуален пърформанс, който Violons Barbares правят с тези песни, е съпругата на Димитър Гугов – Клотилд Перан.

Освен песните от „Чудовища и фантастични същества“, разбира се, ще чуем и хитове от предишните три албума на групата – като „Циганска сватба“, „Варварски рок“, „Стравински, изгубен в пустинята“, „Крушовица“, „Пролетен пънк“ и други.

На концерт Violons Barbares са съизмерими с класици като Skyclad и Pogues, само че с монголско-български, а не с келтски корени, отбелязват организаторите.

Може да харесате още