Карикатури от соца

от Нощни птици

„От вестника до музея“ подрежда български карикатури от периода 1944 – 1989 г. Изложбата, която Националната галерия и Музея на изкуството от периода на социализма представят, може да се види между 2 ноември и 31 март, съобщават организаторите.

В експозицията има 150 български карикатури от фонда на Националната галерия. Сред авторите са Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев, Асен Грозев, Георги Анастасов, Цветан Цеков – Карандаш, Георги Чаушов, Стефан Десподов.

„Това е опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществен и културен живот в България между 1944 и 1989 г.

Мястото на карикатурата е вестникът. Голяма част от представените образци се появяват на страниците на седмичника „Щурмовак“ и фронтовашкия лист „Часовой“ – специално издание за българската армия, сражаваща се с нацистите по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия.

През 1946-а излиза първият брой на седмичния хумористичен вестник „Стършел“. Това име става нарицателно и главна трибуна на българската карикатура“, казва Николай Ущавалийски, куратор на изложбата и заместник-директор на Националната галерия.

Трудно е от днешна гледна точка да вникнем в техния смисъл, да се настроим на тяхната честота, без да познаваме историята и същността на времето, в което са създадени.

И обратно – именно изкуството на карикатурата ни дава шанс да реконструираме не толкова далечното минало, да усетим видимите и невидимите разделителни линии между двата свята и най-важното – да очертаем за себе си психограмата на една епоха, допълва той.

Може да харесате още