Красимира Хаджииванова от „Майко мила“ „Кърти, чисти, извозва“

от Петя Славова

„Кърти, чисти, извозва“ – звучи като билборд из градските улици, но това е и първият Stand Up моноспектакъл на Красимира Хаджииванова – Красита.

„Всъщност това е процес, който тече във всички нас непрекъснато“, разказва тя. – „Всеки кърти, чисти и извозва по нещо в работата си, в семейството, в душата си, в отношението с децата и околните. То е метафора за живота ни, който прилича на 19-ия ремонт на магистрала „Тракия“. Непрекъснато нещо се обновява, изчегъртва, разпада. Строи се друго, пак се отварят дупки, докато ние препускаме напред.“

Красита умее изчерпателно да описва нещата от живота. Прави го още в блога си „Животът от нещата“ ( и последвалата книга), където проследява точно какво представлява процеса „Коткопер за начинаещи“ или детайлно ни потапя в житейските перипетии на пътниците в автобус № 72.

Засяга теми, в които всеки би се припознал – отношенията между хората, между жените. Фокусира се на специфичния начин, по който боледуват мъжете (да се знае – различно е от боледуването на жените). „Има един оттенък на дълбока екзестенциална криза в мъжкото боледуване“, разказва тя и прави разрез на този процес, с който е наложително все повече дами да са наясно.

В спектакъла засяга и любимата си тема за българщината и по-точно – за страховете на българите. „Учили са ни, че сме смела нация, синове на юнашки племена, обаче като отвориш един форум или дискусия във Facebook, се оказва, че българите се страхуват от много неща. Безкрайни са опасностите, които дебнат – от 5G до кемтрейлс“, допълва Красита с уточнението, че това, което очаква публиката по време на нейните представления не е академичен труд, а животът, който всички живеем.

И ако при нея в началото е било словото, то постепенно текстовете, които пише, се преработват за сцената с помощта на режисьора Стоян Радев.

Красимира вече има опит в Stand Up постановките. Стартът е спонтанен, след като отива с Оля Малинова, Елисавета Белобрадова, Фани Давидова и Йоана Станчева от Акушерски кабинет „Зебра“ на Open Mic. Всяка е измислила своя история, разказва , а на следващия ден Оля и Елисавета вече са взели решение да се заемат с това, но сериозно.
Така се провежда първото им събитие в Mixtape 5. „Беше абсолютно непрофесионално от гледна точка на опита, който имаме в момента. Нямахме човек, който да ни каже как се прави. Просто написахме един текст, научихме си го и поканихме Мария Силвестър за водеща.“, спомня си Красита.

След като клубът е окупиран, билетите се разпродават, се налага веднага да сложат втора дата. „Беше много дълго представление. Не знам как публиката издържа. Беше задушно, без столове.“

Промяната идва с присъединяването на Стоян Радев, който се явява като техен посредник с публиката, изрязва подробностите от текстовете и без да променя значението, ги прави да звучат подобаващо на сцената.

Тогава идва и появата им в зала 1 на НДК. „Като разбрах, казах, че няма да участвам. Това е величина, която е повече от мен, но Елисавета ме нави с думите: „Така или иначе вече сме платили наема. Просто излез и ако искаш лежи на тази сцена 15 минути“.“, допълва Красита.

Следват участията на „Три жени на микрофона“, които спират с COVID времето, но после отново се възстановяват. Всяка година включват по три нови жени в групата, защото са убедени, че именно жените са пълни с истории, които могат да разказват и засягат много хора. Така може да се открие човек в конкретния момент, който да откликне, да се припознае, да чуе нещо за себе си, което да го фрапира или разтърси.

След последната им изява с „One Night Stand“ в НДК тази година, екипът прави турне из страната. „Получи се страхотно сплотяване. Една седмица заедно затвърди начина, по който излизаме на сцената.“ допълва Красита.

Първият моноспектакъл на триото прави Оля миналата година с „Министър на щастието“.

Сега следва и вторият на Красимира – „Кърти, чисти, извозва“, който ще се играе на 27-и април в Moda Bar, Варна и на 9-и май в Sofia Live Club.

„Не сме актьори, не сме учили за това.“ По думите ѝ, всеки може да прави Stand Up, защото и животът е Stand Up.“ Понякога хората се обиждат, но както Швейк казваше: „Не мога да отговарям за това, на което може да се обидиш“, допълва Красита с уточнението да не се прекрачват граници. „Това е просто опит да разкажа едни неща на хората, които знам, че ги вълнуват. Отдавна пиша и знам как реагират. Не е нещо по-различно“, допълва тя.

Също така Красимира е от онези артисти, които обсъждат теми, които е важно да се изричат на глас в момента. „Ако всеки млъкне, къде ще отидем. Трябва да има хора, които да подчертават истината, особено в ситуации, в които изкривената истина взима надмощие“, убедена е тя.

Stand Up е добър начин това да се случи. „Човек като излиза на сцената, е важно да има смелостта да застане зад думите си и да понесе отговорността си за тях.“

Миналата година изданието на One Night Stand в НДК приема Украйна за своя кауза и отделя средства за подпомагане на украинските бежанци. Оля пък излиза с дрехи, символизиращи украинското знаме. Така изразява позицията си.

Красимира Хаджииванова е убедена, че така трябва да се казва и във вътрешно-политически план: „Не спирам да говоря за измамата, която представляват някои политически формации в България с начина, по който замайват главите на хиляди с глупости, които не са релевантни за политическото ни бъдеще и гражданите ни като част от Европа. Есенцията на тяхното говорене е една измама, с всички подписки за запазване на българския лев и с парадокса, че правят дарения в евро. Трябва да има хора, които да говорим, защото ако не взимаме отношение и се оставим да сме „неутрални“, другото си намира път“.

Може да харесате още