108 годишна пианистка издаде албум

от Нощни птици

Забележителната 108-годишна виртуозка Колет Мейз става най-възрастната пианистка, издала албум.

Пианистката Колет Мейз, родена на 16 юни 1914 г., само няколко седмици преди избухването на Първата световна война, е на път да издаде нов албум със свои изпълнения.

В скорошно интервю Колет Мейз сподели пред Le Figaro, че новият ѝ албум ще включва клавирни творби от Гершуин, Пиацола, Шуман и Дебюси и ще носи очевидното, но уникално и удивително заглавие „108 години пиано“.

В продължение на повече от век тя е заобиколена от музика. На двегодишна възраст малката Колет за първи път чува децата на съседите от горния етаж да свирят на пиано. След това тя започва сама да извлича мелодиите с един пръст, което кара родителите ѝ да я изпратят на уроци по пиано.

Когато е на 15 години, тя е приета да учи в престижната École Normale de Musique в Париж, като взема уроци от легендарните преподаватели Алфред Корто и Надя Буланже.

От 18-годишна възраст живее в апартамент на 14-ия етаж в сграда с изглед към Сена в Париж. В продължение на много години работи като учител по музика, а пианото остава постоянен спътник и утеха през десетилетията.

Когато е на 84 години, тя издава първия си албум. След това, близо 20 години по-късно, на 103 години, записва албум на любимия си композитор Дебюси.

През пролетта се очаква издаването на новите ѝ записи, които показват забележителната дълбочина на нейното музикално майсторство и проницателност.

Мейз казва, че все още практикува инструмента си по четири часа на ден и е запазила невероятно здраве, движение и сръчност.

„Най-трудното – казва тя – е да се поддържа редовна практика“. Трябва да се упражняваш много… в училище трябва да тренираш ума си всеки ден, но това минава толкова бързо, ако не се упражняваш редовно.“

Запитана защо продължава да свири на инструмента и да създава музика, Мейз отговаря просто: „Защото това е моят живот… пианото е мой приятел.“

Може да харесате още