Лувър в Париж приютява украински произведения на изкуството

от Нощни птици

Музеят „Лувър“ в Париж приема 16 произведения на изкуството, сред които има ценни византийски икони от Киев, за да ги предпази от войната в Украйна.

Директорът Лоранс де Кар заяви, че като други големи музейни институции, така и в Лувъра от самото начало на войната са поели грижа да подкрепят колегите си от Украйна.

„През есента предвид интензивността на конфликта решихме да спасим творбите“, каза де Кар пред АФП, като така потвърди съобщение на френското издание Le Monde.

Сред произведенията, които най-големият музей в света успя да евакуира, бяха пет византийски икони от музея „Богдан и Варвара Ханенко“ – националния музей на изкуствата в Киев. Те ще бъдат изложени за публиката от 14 юни до 6 ноември, допълни де Кар.

„Това е нещо малко в морето от тъга и опустошение“, добави де Кар и уточни, че това може да се приеме като символ на осъзнаването колко е важно да се спаси „това хилядолетно наследство в сърцето на Европа и необходимостта то да бъде предадено нататък“.

Още единадесет други произведения, „сред най-емблематичните и крехки“ творби на украинския музей са подбрани да бъдат реставрирани и настанени в резервите на музея.

През октомври Лоранс де Кар прие украинска делегация от представители на музеите, включително директора на музея „Ханенко“, в момент, когато ЮНЕСКО беше определил 240 обекта като пострадали от войната.

Тогава до музея Ханенко пада ракета, вследствие на което прозорците на сградата биват разрушени. С изключение на големите картини, произведенията на изкуството са преместени в хранилищата. Това обаче се оказва не особено добро решение, тъй като там температурата може да варира заради прекъсване на електричеството, обясни още Лоранс де Кар.

Операцията по спасяването на 16-те избрани творби, подкрепена финансово от Международния алианс за защита на културните ценности в конфликтни зони, беше официално потвърдена по време на посещението на министъра на културата Рима Абдул Малак в Украйна през февруари, а в началото на май творбите бяха ескортирани с военна техника през Полша и Германия.

Изложбата на византийските икони носи името „Произходът на свещения образ“ и ще открие нов отдел за изкуствата на Византия и източноправославното християнство през 2027 г.

Може да харесате още