Бьорк – между музиката и грижата за природата

от Нощни птици

Певица, DJ , актриса, провокаторка – Бьорк се включи в протест срещу лова на китове в страната си. Родената в Рейкявик певица е ревностен защитник на природата и в концертите си включва послания, отправени от Грета Тунберг.

В интервю за АФП тя се обърна и към технологичните милиардери като Илон Мъск като ги призова да предложат по-екологични решения за турнета на музиканти. Според нея е добра идея да има екологични круизни кораби, които да бъдат домакини на пътуващи фестивали и те да бъдат захранвани със слънчева и вятърна енергия.

Исландската певица се размечта, че може да се създаде фестивална лодка, като Coachella – фестивал, който се провежда в пустинята в САЩ и с нея да се пътува по океаните.

Запитана дали се надява, че пандемията Covid-19 е дала тласък на екологичната политика, тя каза: „За съжаление не. Мисля, че обратът се случва много бавно. Би било чудесно, ако беше много по-бързо.“ Тя допълва, че все пак по време на пандемията хората са видели по-силното пеене на птиците, по-чистия въздух, по-малкото самолети. „Знаем, че е възможно, ако искаме да действаме толкова бързо, можем“, добави Бьорк.

Певицата вече започна концертите си по света със сложни шоу програми. Участва и в Coachella в Калифорния като представянето ѝ там включи светлинно шоу от 864 дрона.

57-годишната Бьорк се подготвя за европейско турне, което започва през септември и включва огромен хор. Исландската звезда вече е обявила и датите от турнето си в Европа. Знае се, че концертът ѝ в Париж ще се състои на 8 септември, в Прага ще е на 16-и септември, а два дни по-късно ще е във Виена. През ноември се очаква да излезе на сцените в Краков и Хамбург.

Но тя трябваше да отмени три дати в Исландия, защото нито една сцена не беше достатъчно голяма, отбелязва изданието. „За първи път не включих изпълнение в Исландия и това ме натъжи много“, каза тя и допълни, че все пак е направила всичко възможно.

Първоначално шоуто ѝ е било изградено около албума „Utopia“ от 2017 г., но Бьорк каза, че постепенно добавя и „Fossora“ (от 2022 г.) в него.

Тридесет години след първия ѝ международен солов албум „Debut“, гласът на Бьорк продължава да е изключително мощен, а самата певица добавя, че резултатът е налице заради многото грижи и дисциплината, която тя проявява към себе си. „Да бъдеш певец означава много работа, но за щастие страничният ефект е, че като цяло си в добро здраве, така че не е твърде зле…“ уточни певицата.

Що се отнася до бъдещите ѝ проекти, Бьорк предпочита да не мисли за тях. „Обичам изненадите“, каза тя и уточни, че разчита на спонтанността.

Може да харесате още