Маестро Емил Табаков дирижира собствено произведение в зала „България“

от Нощни птици

Емил Табаков дирижира Националния филхармоничен хор, който изпълнява и негово произведение. Маестрото ще го представи в зала „България“ на 17 октомври. В програмата е включенa творбата му „Адажио“ за смесен хор и вибрафон.

Високопризнатият диригент е композирал десет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Повечето от творбите му са написани по поръчка на международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за различни звукозаписни компании. Отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция.

По време на концерта в зала „България“ за първи път у нас ще се изпълни и Gallia на Шарл Гуно, заедно с още две вече познати у нас творби на същия композитор – Miserere и Messe brève pour les morts.

Роден през 1947 г., Емил Табаков започва кариерата си като диригент в Русенската филхармония през 1976 г. Три години по-късно вече е ръководител на камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Между 1985-2000 г. последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От 1994 до 1999 г. е и главен диригент на Белградската филхармония.

В периода 2002-2008 г. оглавява Симфоничния оркестър на Билкент, Анкара. От края на 2008 до края на 2015 г. е последователно директор на дирекция „Музикална продукция и състави“ на Българското национално радио и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Гостува сам и с ръководените от него оркестри в почти всички европейски страни, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Южна Африка, Иран, отбелязват от Софийската филхармония.

Емил Табаков дирижира световната премиера на своя творба за смесен хор и вибрафон, визия. Снимка: Софийска филхармония

В репертоара му влизат оперни и музикални произведения от всички музикални епохи. Има записи за „Балкантон“, „Мега мюзик“ и „Гега ню“ (България), „Елан“ (САЩ), „Капричио Делта“ (Германия), „Пентагон“ (Нидерландия), EMI, Naxos.

Може да харесате още