Международното триенале на графиката – през декември

от Нощни птици

Богата съпътстваща програма с четири изложби, лекции и демонстрации ще съпътства деветото издание на Международното триенале на графиката – София. Събитието ще се проведе между 5 декември и 31 януари 2024 г.  във всички изложбени зали в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) – „Шипка“ 6.

Официалната церемония за обявяване на наградите е на 5 декември, когато освен триеналето ще бъдат открити и останалите експозиции – самостоятелна изложба на Джанг Хюей от Китай – носител на голямата награда от предходното, осмо издание на форума, „Референти“ – съвременна испанска графика, както и сборна изложба на австралийска графика, отбелязват организаторите. 

У нас ще гостуват Мариана Смит от САЩ, Майкъл Кемпсън от Австралия, Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания, които освен членове на международното жури за определяне на наградите са и куратори на съпътстващите изложби.

Австралийска графика. Снимка: СБХ

Освен планираните лекции и демонстрации има и пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари и допълнително ще допринесе за популяризиране на триеналето сред създателите и ценителите на графиката у нас и по света.

Сред участниците са стотици творби на около 200 автори от 26 държави. С триеналето се дава представа на съвременните процеси и тенденции в света на графиката. Визуализира се къде стои съвременната българска визуална култура в международен контекст и София се поставя сред влиятелните графични средища.

Джанг Хюей. Снимка: СБХ

Първото събитие от програмата на триеналето бе откритата на 23 ноември самостоятелната изложба на Мариана Смит, която продължава до 6 декември в галерия „Академия”.

Триеналето на графиката

има близо 30-годишна история. Създадено е по инициатива на секция „Графика и илюстрация“ към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас, разказват организаторите. 

Може да харесате още