Напрежението в Народния театър ескалира: Ана Пападопулу с пост в социалните мрежи

от Нощни птици

За пореден знак на напрежение в Народен театър „Иван Вазов“ подсказва пост на Ана Пападопулу в социалните мрежи. Актрисата не споменава имена от трупата, но ясно издава, че проблемите зад кулисите се увеличават.

Пападопулу коментира и ситуацията с Камен Донев, който преди десетина дни заяви, че няма да играе повече в спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ като тя помоли да се спре спекулацията, че „Камен Донев напуска Народния“, тъй като той никога не е бил част от трупата на театъра, а е там в „качеството си на гост“.

„С пълното съзнание, че фейсбук не е най-добрият начин да се справяме с подобни казуси, бих искала да споделя нещо лично.

За 25 години в трупата на Народния Театър НИКОГА, НИКОГА колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената “ТЪПАААЦИИИ”.
Никога, но ето, че един от тримата “активисти”, решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра го правят.

За 25 години НИКОГА, НИКОГА не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки ѝ зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена. ( ще кажа само, че колежката обвинена в “бездарие” е нещо като природно явление и национално богатство, поне от моя гледна точка. От гледна точка на критика и награди, оказава се високо оценена ) . Но ето, че един от тримата “ борци за народна справедливост” е способен да го стори.

За 25 години НИКОГА, НИКОГА НЕ видях колега да злослови, заплашва и злепоставя АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО колегите си. Но ето, че въпросните “трима мускетари” са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка.

За тях може да се каже следното:

Единият от тях е единственият човек в историята на народния театър, който е бил ЧАСТ ОТ ТРУПАТА на театъра, но в същото време е бил на хонорар. Много дълго време! Прецедент позволен за богове.

Другият “партизанин” е единственият човек, който съм виждала ( припомням, че съм от 25 години в театъра и сме сменили през това време 8 директора) да целува ръка на директор след встъпването му в длъжност, пред около 50 човека свидетели. Ръката, която целуна беше на господин Василев.

За третия ще кажа само, че обикаляше коридорите и ни казваше колко “готин” директор ще ни дойде. ( визирайки господин Василев ) . Ние не го познавахме. Но явно те имаха и тогава мнение по въпроса с това кой е добър и кой не за театъра.

Накратко искам да обобщя:

Нима хора способни на подобна низост и липса на всичко човешко, имат право на глас как да бъде управляван и от кого Народния Театър.
Нима обществото е способно да не прозира по-големите и страшни интереси, които се целят в сърцето на този театър.
Нима някой може да допусне, че ние ще продължаваме да таим цялата мъка причинена от тези хора в сърцата си.
Не.
Когато се премине отвъд всички морални закони, когато се потъпче всичко свято в отношенията между хората, когато психическият тормоз не спира с месеци, тогава няма как да се таи.
Вярвам, че един ден ще се върне нормалността.

И нека не позволяваме на хора, които са способни да унижават цяла една институция да взимат решения въпреки разума и закона, водени от личните си демони и интереси.

П.с. Камен Донев е голям артист. Но Камен Донев НИКОГА не е бил част от трупата на Народния Театър. Затова нека се спре спекулацията, че Камен Донев напуска Народния. Той е в качеството си на гост актьор в този театър. Което не го прави по-малко талантлив.

Благодаря за вниманието.
Нека бъде светлина!
И силата бди над всички ни!

П.П.С. В света в момента умират хиляди хора. Едни от глад. Други заради войни. Трети са убити жестоко от психопати.
Глобалното затопляне е факт.
Над главите ни греят милиони звезди, които са умрели много преди ражднаето ни. Има милиарди галактики. В пъти по-големи от нашата глактика.
Имаме окени и морета на собствената ни планета, за които не знаем почти нищо.
Наистина ли няма по-важни неща, с които да се ангажира обществото ни?!
Нима господин Василев е най-голямата угроза за българската култура?
Директор избран законно и спазил всичко обещано в програмата си?!
От кога решаваме, че можем да веем знамена, зад чиито лозунги се крият изцяло лични имтереси?!
Моля за малко спокойствие и известна доза скромност.
Да си толкова патетичен по подобни въпроси, без да си запознат с цялото, е нещо като да забиеш на Рожен 111 метров пилон и това да те прави “голем патреот”.
Така де.
Да не орем към дъното на Марианската падина така смело.
Имената на “самураите” ги спестявам от човещина и вродена деликатност.

Live long and prosper!“, пише актрисата Анна Пападопулу.

В средата на юли Камен Донев обяви, че вече няма да участва в постановката „Животът е прекрасен“, поради „крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра“. Отговорът от ръководството на театъра не закъсня и в писмо до медиите бе обяснено, че актьорът, който е нещатен в трупата е сключил договор да се реализират девет представления на постановката и съответно Донев е длъжен да участва и в това на 28 септември 2023 г.

Друга кадрова промяна беше обявена също в социалните мрежи. Фотографът Стефан Н. Щерев, който от 10 години снима постановките на трупата, съобщи, че договорът му не е подновен, като по думите му той не е получил „достойно обяснение за причината“.

Напрежението в театъра тръгна след спор между настоящия директор на театъра Васил Василев и режисьора Александър Морфов, който не беше съгласен с назначаването на бившия ПР на Ахмед Доган и ДПС Велислава Кръстева на поста „връзки с обществеността“ на театъра. Кръстева също така демонстрира близостта си с почетния председател на ДПС на изборите миналата година. Последва дисциплинарно уволнение на Морфов от Народния театър.

Може да харесате още