Националната опера и балет на Украйна гостува у нас

от Нощни птици

Танцьори от Националната опера и балет от Лвов, Украйна, гостува в зала 1 на НДК, на 15 май 2024 г. Това ще е единственият спектакъл за Източна Европа от предстоящото турне на трупата за 2024 г.

Галаспектакълът ще представи калейдоскоп от едни от най-известните и обичани световни балетни шедьоври, както и оригинални украински произведения, в които артистите се превъплъщават в различни автентични образи с оригинални костюми и впечатляващи декори.

Сред акцентите са фрагмент от романтичния балет „Жизел“ на френския композитор Адолф Адам и от „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус. Балетистите представят още „Баядерка“ от Лудвиг Минкус, „Корсар“ от Адолф Адам и други, както и творби от украински хореографи, като фрагмента от „По-близо от любовта“ на младия киевски балетен солист Артьом Шошин.

Сред звездите, които ще стъпят на софийската сцена, са Ярина Котис, Дарина Кирик, Виктория Ткач, Христина Трач, Албина Якименко, Дария Емелянцева, Сергий Качура, Андрий Михалиха, Арсен Марусенко, Святослав Кащи, Олександр Омелченко.

„Дори и в тежките условия на продължаващата война в Украйна Националната опера и балет от Лвов продължава своята активна дейност и в момента е единствената гастролираща в държавата. Тя е приютила в трупата си и солистите на Националната опера от Киeв. Заедно артистите от Украйна изнасят стотици представления пред повече от сто хиляди души годишно, а през 2024 г., освен в София, балетистите ще имат участия и във Виена, Цюрих, Женева, Амстердам, Брюксел и столиците на скандинавските държави“, разказват организаторите от Fest Team.

Може да харесате още