„Хага“ на Галин Стоев гостува в Тулуза

от Нощни птици

Спектакълът на Галин Стоев „Хага“ ще гостува на сцената на втория по големина държавен театър във Франция – Théâtre de la Cité, Тулуза, съобщават от Народния театър. Гастролът ще е на 24 и 26 януари.

В „Хага“ участват Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев и Пламен Димов. Сценограф е Борис Далчев, хореограф – Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов – Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев – Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

До края на годината „Хага“ е в афиша на Народния театър на 29 ноември, на 6, 19 и 30 декември.

С този спектакъл бе открит и театралният сезон в Народния театър.

Спектакълът е на украинската авторка Саша Денисова и проследява фантазията на малко момиче, което си играе в руините на унищоженото от войната детство, принудило малкия човек преждевременно да стане възрастен. Въображението на детето е ситуирано на Хагския трибунал срещу военните престъпления, където банално-митични персонажи очакват своя процес.

Пиесата е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическата реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, описват сюжета от трупата на Народния театър.

Галин Стоев превежда зрителите в своеобразен лабиринт, чрез който се изследват границите на собственото разбиране за добро и зло.

Може да харесате още