Не е смешно: Как руските комици работят във време на война?

от Нощни птици

Да се разказват вицове за руския президент, е деликатна тема тези дни в московските комедийни клубове. Изпълнителите казват, че се движат по тънката линия в страна, която е във война.

„Като цяло можеш да се шегуваш с всяка тема – важното е как, за да не нараниш ничии чувства или да не създадеш конфликти в залата“, казва стендъп комикът Иван Гаркушко пред Марк Тревелиън за Reuters.

„Има много полярни мнения и не си струва да се засягат болезнени теми… Трябва да се саморедактираш: да не чакаш редакция и цензура от някой по-висшестоящ, а сам да усетиш къде е тази граница и да разбереш какво е позволено и какво – не“, коментира актьорът.

Колегата му комик Борис Зелигер казва, че една политически рискована шега „обикновено дори не предизвиква смях, а предизвиква реакция от рода на „Уау, ти си смелчага!“.

По тази причина той клони повече към хумора за мъжете и жените и за взаимоотношенията. „Комедиантите, които пишат вицове по темата на деня от политическа гледна точка, обикновено емигрират.“

Точно това са направили основателите на Comigration – малък колектив от комици, които са напуснали Русия след нахлуването на Путин в Украйна през 2022 г. и сега се подвизават в Грузия.

Контрастът в техния материал е поразителен. Според един от тях, Иля Овечкин, всяко споменаване на Путин във виц повишава смеха със 70%.

В Русия законите, въведени след инвазията, обявяват за престъпление „дискредитирането“ на въоръжените сили или разпространяването на „невярна информация“ за тях според правителството.

Овечкин казва, че се радва, че е избягал от творческата среда, в която „стените се притискат“.

„Например ще изнасяш представление и в публиката ще има някакъв човек, който току-що се е върнал (от войната) и е загубил топките си. И той се намесва в изпълнението, крещи“, разказва актьорът.

„И вие влизате в някаква дискусия с него, опитвате се да се пошегувате от сцената и да се посмеете, така че той да се успокои – и това може да го задейства и да ви създаде проблеми. Може да получиш удар в лицето, без да си казал нито една политическа шега.“

Ариана Лолаева, съоснователка на „Комиграция“, която миналата година е била глобена за „дискредитиране“ на армията в публикация в социалните мрежи, казва, че след като е напуснала Русия, се е „отприщила“ да се изявява с по-голяма свобода.

И шега за Путин?

„Току-що видях статистика, според която 60% от всички жени в Русия са имали поне един еротичен сън за Путин“, каза тя на публиката в едно от последните си представления.

„Помислете за това – 60%. Дори там той е фалшифицирал анкетата!“

Може да харесате още