Отиде си бунтарката Шинейд О’Конър

от Нощни птици

На 56 години почина бунтарката Шинейд О’Конър. Новината за кончината ѝ съобщи нейното семейство. Причината за смъртта ѝ не се съобщава.

Ирландската певица придобива световна слава със сингала си от 1990 г. Nothing Compares 2U.

Родена в Дъблин през декември 1966 г., певицата има трудно детство. Родителите ѝ се разделят, когато тя е на 8 години. Като тийнейджърка Шинейд е настанена в дъблинския център за обучение An Grianan, създаден първоначално за лишаване от свобода на млади момичета, смятани за „разпуснати“.

Една от монахините ѝ купува китара и я среща с учител по музика, което довежда до старта на музикалната ѝ кариера.

О’Конър, която изразяваше открито своите социални и политически възгледи, издаде 10 студийни албума между 1987 и 2014 г.

През 1991 г. тя е обявена за изпълнител на годината от списание Rolling Stone и получава наградата Brit за международна солова изпълнителка, припомня BBC.

През следващата година се случва едно от най-забележителните събития в кариерата ѝ, когато тя разкъсва снимка на папа Йоан Павел II в американското телевизионно предаване Saturday Night Live, където е поканена за изпълнител.

След акапелното изпълнение на песента War на Боб Марли тя поглежда към камерата и казва „fight the real enemy“ (борете се с истинския враг) и къса снимката в знак на протест срещу сексуалните посегателства над деца в Католическата църква.

Действията ѝ доведоха до доживотна забрана от страна на телевизионния оператор NBC и до протести срещу нея в САЩ, при които копия от нейни записи бяха унищожени на нюйоркския площад „Таймс скуеър“.

„Не съжалявам, че го направих. Беше гениално“, казва тя в интервю за New York Times през 2021 г.

Последният студиен албум на О’Конър, I’m Not Bossy, I’m The Boss, беше издаден през 2014 г.

Шинейд О’Конър от години се бори с психическо разстройство. По данни на полицията, тя е била открита в дома си в Югоизточен Лондон. Певицата беше написала по-рано в социалните мрежи, че се завръща в Лондон, за да работи над нов албум, който по план трябваше да бъде готов следващата година. Тогава звездата написа, че се готви и за турне, което включва Австралия, Нова Зеландия, Европа и САЩ.

След новината за смъртта ѝ министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви: „Нейната музика беше обичана по целия свят, а талантът ѝ беше несравним“. Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс, който също така е писател и социолог, похвали „автентичността“ на О’Конър, както и нейния „красив, уникален глас“.

„Ирландия загуби на такава сравнително млада възраст един от най-великите и талантливи композитори, автори на песни и изпълнители от последните десетилетия, който имаше уникален талант и изключителна връзка с публиката си, която я обичаше“, каза още той.

Може да харесате още