Почина уличният артист Zoom, познат като московския Банкси

от Нощни птици

Един от най-известните улични артисти Zoom, познат като руския Банкси, е починал на 24 май. Това става ясно от пост на актьора Павел Кабанков в Instagram.

Zoom е един от най-прочутите художници по улиците на Москва през последните години. Сред най-популярните му творби е създаденият от него барелеф в Санкт Петербург през октомври 2021 г. Тогава художникът залепя творба под формата на главата на Горгона Медуза върху фасадата на къща на ул. „Пушкинская“ 20.

Първите творби на уличния артист се забелязват през 2015 г. Художникът така и не разкрива истинското си име.

„Все още се занимавам с незаконни дейности. Познавам хора, които са в затвора за боядисване на автомобили. Неведнъж съм се срещал съм със служители на властта, но за щастие всички случаи приключиха нормално. Казвах им: „Момчета, просто искам да го направя красиво“, коментира работата си Zoom в интервю за Afisha Daily през 2016 г.

Творбите му могат да се видят в неговия Instagram. В тях се чете носталгия по миналото и същевременно си личи колко внимателно авторът подбира темите, които визуализира без да скрива хапливата критика към съвременния свят, в който човешкото често бива погазено.

Първоначално зад псевдонима Zoom се крие малък екип от двама души, но в един момент остава само един автор, пише MR7.ru.

Повечето от творбите на художника са премахвани часове след създаването им, но някои от тях все още могат да се видят по улиците на Москва, допълва изданието.

Друго известно негово произведение е „ядрена ряпа“ на фасадата на къща № 2/9 на улица Херсонская в Санкт Петербург. Тя се появи на 21 октомври 2022 г. и до обяд комуналните служби премахват рисунката.
По-късно шаблонът за този графит бива оценен на търг за 115 хиляди рубли. Вторият лот е реплика върху платно на уличната творба на художника „Джордж Оруел пуши нервно“, купен за 105 хиляди рубли.

През март тази година Zoom създава актуален графит на ъгъла на Vilensky Lane и Grechesky Prospekt в Санкт Петербург.
Последната публикация в неговия Instagram е от 19 май, като причината за смъртта му не е съобщена.

За художника пише в социалните медии и режисьорът Кирил Серебренников, който не пропуска да спомене още една от най-известните работи на Zoom в Център „Гогол“ – фреската „Пушкин“.

Може да харесате още