Ретроспектива на Георги Железаров – 127 години след рождението му

от Нощни птици

„Рисувах, докато имаше светлина“ е озаглавена ретроспекивната експозиция на Георги Железаров по повод 127 години от рождението на художника.

Изложбата включва 40 картини, които ще бъдат подредени в столичния бизнес център „Платинум“ до 16 февруари.

Галерия „Икар“

Георги Железаров

е роден на 25 януари 1897 г. в пиринското село Марчево. През 1914 г. се записва като извънреден ученик в Художествено-индустриалното училище в София – графика и декоративно изкуство при чешкия художник Йозеф Питер.

През 1916 г. прекъсва обучението си, за да отбие военната си служба. След края на Първата световна война продължава обучението си в Художествено-индустриалното училище.

От 1921 до 1924 г. е живописец и график на свободна практика в София. Железаров посещава Алжир, Мароко, Тунис, Цариград, Египет, Италия. Приживе прави седем самостоятелни изложби. Умира през 1982 г.

Търсената от него естетика е акварелната, гвашоватова и маслена живопис. Известен е като автор на автентични природни и селски пейзажи, фокус към селския бит, жената. Творбите му разкриват модерно за времето си светоусещане, подчинено на философските му възгледи за душевността на българина.

През 1920 г. става един от основателите на антиакадемичното и прогресивно еклектично дружество, кръстили се „Независими художници“.

Работи на свободна практика, а първата му самостоятелна изложба е през 1924 г. Осем години по-късно става член на Дружеството на художниците в България и пълноправен член на Дружеството на независимите художници.

Може да харесате още