САЩ връщат откраднати антики на Камбоджа

от Нощни птици

Музеят на изкуствата „Метрополитън“ ще върне повече от дузина скулптури от Югоизточна Азия, след като те бяха свързани с Дъглас Лачфорд. Става въпрос за покойния британски търговец на изкуство, обвинен в трафик на артефакти, заграбени от региона, съобщават музеят и прокуратурата на САЩ в Южния окръг на Ню Йорк.

В изявление на нюйоркския музей „Метрополитън“ се казва, че е започнал връщането на 14 произведения на изкуството в Камбоджа и две в Тайланд, които са били свързани с Лачфорд.

През 2019 г. срещу контрабандиста беше повдигнато обвинение за „организиране на многогодишна схема за продажба на ограбени камбоджански антики на международния пазар на изкуство“, сочи изявлението на прокуратурата на САЩ. Обвинението е отхвърлено след смъртта на Лачфорд през 2020 г.

„Метрополитън“ работи усърдно с Камбоджа и прокуратурата на САЩ в продължение на години, за да разреши въпросите, свързани с тези произведения на изкуството, и новата информация, която възникна в резултат на този процес, направи ясно, че трябва да инициираме връщането на тази група скулптури“, заяви Макс Холейн, директор и главен изпълнителен директор на музея.

Сред антиките, които ще бъдат върнати на Камбоджа, е статуя на богиня от 10. век от пясъчник от Кох Кер, предава CNN.

Според „Метрополитън“ скулптурите, които ще бъдат върнати, изобразяват индуистките и будистките религиозни системи от девети и четиринадесети век в Ангкорския период.

Някои от произведенията на изкуството, които се връщат в Камбоджа, са от археологическия обект Кох Кер. Сред артефактите е „Бодхисатва Авалокитешвара, седнал в кралско спокойствие“ от края на 10. – началото на 11. век, която изобразява седнал Буда с кръстосани крака.

Други статуи датират още от 7. век, включително глава на статуя на Буда, сочи доклад на прокуратурата на САЩ.
В изявление за пресата министърът на културата и изящните изкуства на Камбоджа Фиург Сакона определи репатрирането на предметите като „акт на изцеление за нашата нация“.

Междувременно американският прокурор Дамян Уилямс заяви, че неговата служба „ще продължи да разследва енергично незаконната търговия с крадени антики“, и призова всички, „които работят в тази сфера, включително културните институции, да бъдат бдителни.

Ако работите в някоя от тези институции или в частна колекция и имате опасения, че някои експонати може да са свързани с незаконен трафик, постъпете правилно: заявете ни и работете с нас на доброволни начала, за да улесните връщането им на законните собственици“.

През август миналата година, като част от продължаващото разследване на артефакти, купени и продадени от Лачфорд, нюйоркските власти обявиха връщането на 30 културни артефакта в Камбоджа, след като предметите бяха незаконно продадени на частни колекционери и на американски музей.

Може да харесате още