Скандал в Япония заради „Барбенхаймер“. Warner Bros. се извини заради появили се критики

от Нощни птици

Появата на премиери като „Барби“ на Грета Геруиг и „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан предизвикаха голям интерес, като събитията получиха ново обобщено прозвище „Барбенхаймер“. То обаче не бе прието добре в Япония, съобщава CNN.

Филмовата група на Warner Bros. се извини, след като акаунтът в Twitter на филма „Барби“ предизвика ответни реакции заради колажи, на които героинята е потопена в изображения на атомни взривове от филма на Universal „Опенхаймер“.

Постовете предизвикаха полемика в Япония и остра публична критика към Warner Bros. от страна на японския клон на студиото, който нарече туитовете от официалния акаунт в САЩ „невнимателни“ и поиска отговор от централата в САЩ.

Дъщерното дружество поиска извинение от компанията майка, което се случва изключително рядко.

Присъствието по едно и също време на двете големи продукции получи широк прием в социалните медии, като фенове на двата филма даже създадоха колажи с общи кадри. Сред най-запомнящите е този, в който Килиън Мърфи, изпълняващ главната роля на бащата на атомната бомба в „Опенхаймер“ е качил на рамо Марго Роби (Барби) на фона на избухването на бомбата.

Критиците заявиха, че публикациите омаловажават ядрените атаки на американските военновъздушни сили срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г., при които най-малко 110 000 души загиват на място, а десетки хиляди – в рамките на една година.

Макар че хаштагът „Барбенхаймер“ не е част от официална маркетингова кампания на Warner Bros., японският клон заяви, че е „изключително жалко“, че акаунтът на Барби е отговорил на постовете.

Филмовата група на Warner Bros. заяви в изявление за CNN, че съжалява за неотдавнашното си безчувствено участие в тези шеги в социалните медии. „Студиото поднася искрени извинения“, пише в него.

Междувременно конкурентен хаштаг – „NoBarbenheimer“ (#НеБарбенхаймер) – привлече вниманието на социалните медии в Япония, като хората го използват, за да критикуват смесването на двата филма в акаунта на „Барби“.

„Ние никога не публикуваме официално истории за 11 септември или за нацистите. Но те могат да направят история за атомната бомба“, написа един потребител в Twitter. „Все още смятам, че в основата е скрито пренебрежение към Азия.“
Друг заяви, че е бил „наистина разочарован“, когато е видял публикация от акаунта на „Барби“, и няма да си купи билет за филма.

Според американски академик, живеещ в Токио Джефри Джей Хол, „Спорът #НеБарбенхаймер напомня за разликата във възприятията между Япония и САЩ по въпроса за ядрените оръжия. По думите му японците растат със знанието за ужасите от бомбата и въпреки че са изминали 78 години от трагичните събития, в страната те съвсем не са забравени.

„Барби“ ще излезе по кината в Япония на 11 август, но все още няма обявена дата за излизане на „Опенхаймер“, предава Reuters.

Може да харесате още