Стивън Ковачевич под диригентството на Найден Тодоров

от Нощни птици

Моцарт ще изпълни Стивън Ковачевич, като ще изсвири Концерт за пиано № 24 тази вечер в зала „България“. Изпълнението е под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Във втората част на концерта ще звучи Симфония № 5 oт Бетовен, съобщават от Софийската филхармония.

„Музикант, напълно погълнат от своя занаят, неговите интерпретации са като ничии други, излъчващи директно от сърцето: музикални послания на мъдрост, мир, примирение и надежда“, пише The Washington Post за Стивън Ковачевич.

Той е известен с това, че никога не се страхува да поема както технически, така и музикални рискове, за да постигне максимално изразително въздействие. Свири с най-големите оркестри, изнася редовно концерти в Европа, Далечния изток, Австралия и Нова Зеландия и е редовен гост на фестивали по целия свят. Традиционен гост е на фестивала на бившата си съпруга Марта Аргерич.

„Майка ми винаги казва, че баща ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен“, казва тяхната дъщеря Стефани Аргерич в документалния филм Bloody Daughter.

Стивън Ковачевич

e роден на 17 октомври 1940 г. в САЩ. След като се премества в Англия, за да учи при Майра Хес, прави своя европейски дебют в „Уигмор хол“ през 1961 г. Оттогава се появява с много от най-добрите световни оркестри и диригенти, включително Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл и покойния сър Джордж Шолти.

Със сър Колин Дейвис има множество записи, включително Концерт за пиано № 2 на Барток със Симфоничния оркестър на Би Би Си. С Марта Аргерич редовно свири в дует на водещите световни концертни сцени.

За да отпразнува 75-ия му рожден ден, Decca пусна албум с цялото му записано наследство за Philips. През 2008 г. Ковачевич презаписва вариациите на Диабели на Бетовен, 40 години след първия му запис на произведението. Този запис на Onyx му печели Classic FM Gramophone Editor’s Choice Award (2009) и Gramophone Magazine Top Choice Award (2015), мотивите са „опитното му, но безстрашно майсторство“ да „разкрива нещо ново с всяко слушане“.

Може да харесате още